in ,

Ismét bizonyíthatnak a csabacsűdi tehetségek

Közel 1,2 millió Ft-ot nyert a csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola és Óvoda tehetséggondozásra. A „Tehetséghidak Program” keretében kiírt pályázat a csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósításában nyújt segítséget, a regisztrált Tehetségpontként működő intézményeknek.

– Mi az országos vers-és prózamondó, valamint énekversenyre (Spievanky-veršovačky) való felkészülést céloztuk meg ezzel a pályázattal – magyarázza Hruskáné Hajdú Emese, tehetségfejlesztő pedagógus. Minden évben képviseltetjük magunkat a citeracsoporttal és néhány egyéni versmondóval, eddig azonban nagyon nehezen tudtuk megteremteni az anyagi fedezetét.

A szakköri felkészítés ún. diákmentorok segítségével történik, vagyis olyan középiskolás vagy felsőoktatásban tanuló fiatalok közreműködésével, akik számos eredményt tudnak már felmutatni ezen a területen. Emellett megszervezésre kerül egy könnyedebb hangvételű klubrendezvény is, amelyen a Hagyományőrző Népdalkörrel közösen sajátítják el a versenydal csokrot. A pályázat részét képezi az Országos Táncháztalálkozó megtekintése is, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a más népi hangszerekkel és egyes tájegységek néphagyományaival is. A felkészülés jelentős állomása lesz egy két napos citerás képzés is, amelynek ezúttal Örménykút szolgál helyszínül.

A csabacsűdi intézmény a pályázat keretében több Tehetségponttal is szoros együttműködést ápol. Ilyen a kondorosi Petőfi István Általános Iskola és a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola, amelyekkel kölcsönösen látogatják egymás rendezvényeit.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, kiemelten a sport és a művészeti ágak terén – erősíti meg Sutyinszky Zoltán igazgató. A tanulóinkat leginkább úgy tudjuk motiválni, ha lehetőséget biztosítunk számukra versenyeken való megmérettetésen is, amiben ennek a pályázatnak is nagy szerepe van.

A felkészülés január 7-vel vette kezdetét, szakköri formában. A területi elődöntőre várhatóan május közepén, az országos döntőre pedig június elején kerül sor, amelyen reményeik szerint ismét sikerül elérni a korábbi „rendkívüli minősítést.”

Vélemény, hozzászólás?

Félelem: Átok vagy áldás?

Gyakorlós ovigaléria: Fazekas inasnak állok