in , ,

Igazi ünnep a Benkában

Hagyomány iskolánkban a magyar kultúra napjához kapcsolódó témahét megrendezése, melyre január 19-23 között került sor. A hét minden napján igyekeztünk olyan programokat szervezni diákjainknak, melyeken kézzel fogható lehetőséget kínáltunk a kultúrával való találkozásra.

Hétfőn rádiós műsorral hangolódtunk az ünnepre a 6. évfolyamos tanulók segítségével, s a hangulatos megnyitó zárásaként közösen énekeltük el a Himnuszt. Délután 19 tanuló versenyzett az Arany János magyar verseny második írásbeli fordulóján, melynek tétje az országos döntőbe jutás volt. Kedden a Tessedik Sámuel Múzeumban vendégeskedtünk, ahol felolvasó délutánon vehettek részt diákjaink. Nagy Lajos Képtelen természetrajzába, illetve Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című műveibe nyerhettek bepillantást, remélve sokan kikölcsönzik majd a könyvtárból! Szerdán két programmal vártuk a gyerekeket. Délelőtt 10 órától hetedikeseink „Együtt szavaltak a nemzettel”. Jordán Tamás irányításával közösen elmondták a Himnusz első versszakát, majd elszavalták a Szózatot. Felemelő érzés volt! Délután pedig Békés megye legjobbjai vetélkedtek a Lotz szövegértési és helyesírási versenyen, melynek évek óta intézményünk ad otthont. Iskolánk 18 diákját hívták be a fordulóra, melynek döntője március 25-én, Lotz János születésnapján lesz Bonyhádon. Csütörtökön a Szép magyar beszéd verseny válogatóját tartottuk, ahol Kiss Virág, Csontos Mariann, Gazsó Hanna és Aszódi Enikő nyerte el a jogot, hogy képviselje iskolánkat a területi fordulón, februárban. Pénteken következett a közös felsős versmondás, ahol a szemerkélő esőben szavalta együtt minden diák és tanár nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Délután „ A Himnusz nyomában” címmel hirdettünk ppt vetélkedőt osztályainknak, amelyben bemutatták az óda keletkezési körülményeit, s választ kaphattunk arra is, mit énekeltek elődeink mielőtt Kölcsey megírta volna művét. Az iskolai könyvtárban könyvajánlót szervezett Gerhát Katalin azoknak a gyerekeknek a segítségével, akiket a legtöbbet olvasó diákok között tartunk számon. Ők ismertették meg társaikkal Hosszú Katinka A magyar Iron Lady, Berg Judit Alma, Tavi Kata Nyitótánc, Nagy Katalin Intőkönyvem története, Menyhért Anna, Vándorlány és az elvarázsolt kisváros, Treszkony Katalin, Hupszli című művét, reméljük, sokan kedvet kaptak az olvasáshoz! Kísérő programokat is szerveztünk tanítványainknak: a „Kultúrsorok” művelődési vetélkedővel, a „Kultúrsarok” pedig kézműves foglalkozásokkal várta az érdeklődőket. Az iskola aulájában kiállítást rendeztünk az elkészült portrékból / Híres magyar írók, költők / az emeleti folyosón pedig az osztályok által készített plakátokat mutattuk be.

Iskolánk évek óta megméretteti magát az orosházi evangélikus iskola által szervezett országos Kölcsey-versenyen, ahol három kategóriában vetélkednek a diákok. Idén Gál Roberta a versmondó versenyen, Dobsi Natasa, Rideg Regina, Fabó Csenge és Hrivnák Éva a népdaléneklés kategóriában képviselte iskolánkat. A rajz pályázatra negyven alkotást küldtünk. Tanítványaink az erős mezőnyben is sikeresen szerepeltek, s nagy örömünkre Dobsi Natasa és Fabó Csenge szép éneklését különdíjjal jutalmazták. Rajzosaink közül szintén két tanulónk, Aszódi Petra és Péntek Teodóra kapott különdíjat! Gratulálunk teljesítményükhöz, köszönjük a felkészítő tanárok, Buzás Mihály, Megyikné Bagi Erika és Paraszt Attiláné munkáját!

Örülünk, hogy együtt ünnepelhettünk! Reméljük, tanítványainkat megérintette a magyarság kulturális öröksége, s úgy éreznek majd, ahogy Kölcsey Szemere Pálnak 1833. március 20-án kelt levelében fogalmazta meg: „Hazámat, nemzetemet mindég lángolva szerettem, magyar lenni büszkeségem volt, s lesz örökre…”

Hovorkáné Hegedűs Hajnalka

Látványos kémia

Kóros félelmek: Az agorafóbiától a szociális fóbiákig