in ,

Látványos kémia

Látványos kémia -így hirdettük a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban működő „Öveges Labor” plakátján.

Nem titkolt szándékunk az volt, hogy népszerűsítő foglalkozás(ok) keretében a gyerekek a körülöttük lévő világ megismerésére törekvő kíváncsiságát ébren tartsuk, vagy felkeltsük.

Ebben a tanévben a 13-14 évesek az Öveges – program keretében egy vagy két alkalommal már voltak laborfoglalkozáson, és most megnyitottuk a természettudományos labor kapuit a 10-12 éves kisdiákok előtt is.

2015. január 28-án, szerda délután érkeztek is sorban Szarvas város minden általános iskolájából az érdeklődők. A közel két órán át tartó program résztvevői nemcsak nézők, de aktív közreműködők is lehettek. Az itt megjelentek láthatták, ahogy a szellem kiszabadul a palackból, hogy a lombikban lévő kék folyadék színe eltűnik, majd újra előjön, ahogy a kígyótojásból előbújik a feketekígyó. De készítettünk lávalámpát, lőport, szondát, elefántfogkrémet, és még sok egyéb mást is. A legbátrabbak kipróbálhatták, hogy milyen érzés az, ha a tenyerükben lévő hab hatalmas durranás közben meggyullad.

A kísérleteket előkészítette és bemutatta dr Mészárosné Verók Mária biológia-kémia szakos tanár és Borzovánné Burai Julianna matematika –kémia szakos tanár.

A kísérletek kivitelezésében két volt diákunk is segített, Gyekiczki Fruzsina, aki jelenleg a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának hallgatója és Uhljar Luca, aki a SZOTE Gyógyszerésztudományi Kar hallgatója. Ők az érettségi után sem hagyták el végleg az alma matert, visszajárnak, és diákmentorként segítik fiatalabb társaikat.

Hogy hogyan sikerült ez a délután? Beszéljenek erről az alábbi képek ☺

Újraéledhet a szőnyegszövés Szentandráson

Igazi ünnep a Benkában