in ,

Újraéledhet a szőnyegszövés Szentandráson

Színes fonalak a padlón, kisméretű, egyedi mintás szőnyegek fogadják a látogatót a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola hátsó udvarában. Az aprócska, fűtött helység ajtaja mögött a múlt egy gyöngyszemét fedezhetjük fel, tizenkét dolgos kéz jóvoltából. Augusztustól ugyanis ismét készül a világhírű szentandrási perzsa, méghozzá az értékteremtő közmunka keretében.

– Az ötlet egyedül tőlem származik – büszkélkedik Sinka Imre. Tavaly télen érkezett a Belügyminisztérium részéről egy levél, amelyben arra kértek bennünket, hogy gondolkodjunk el rajta, milyen egyedi tevékenységgel tudnánk értékteremtő programot teremteni. Először egymondatos válasz formájában említettük meg a szőnyegszövést, amit azonnali telefonhívás követett. Az önkormányzat rövid időn belül, szakértők bevonásával kidolgozta ennek megvalósítási lehetőségét, és most itt tartunk.

Az elképzelés minden bizonnyal a huszonnegyedik órában érkezett. Szerencsére ugyanis még élnek olyanak a településen, aki ismerik a mesterség fortélyait, és szívesen tovább is adják tudásukat. A két hetes felkészülés keretében Bohák Gréta is megtanulta a bogozást, bár az első, kissé egyenetlen szőnyege ma is arra emlékezteti, nem könnyű fába vágta a fejszéjét.

– Megszenvedtem, de megérte – meséli egy szőnyeg fölé hajolva. Ez egy érték, egy kézzel készített munka. Amikor levágok egy szőnyeget, minden alkalommal végignézek rajta, és úgy érzem, lelke van.

Az asszony mára beleszeretett a szövésbe, egyik nagy vágya pedig, hogy egyszer az otthonát is egy szövőszék díszítse. Bohák Petra, brigádvezető is csak dicsérő szavakkal illeti a kezdeményezést.

– Mindenki nagyon szívesen végzi ezt a munkát. Olyannyira leköti őket, hogy fél négykor, a munka végeztével alig akarnak felkelni a szövőszék mellől – osztja meg elismerően.

A következő lépés a piackeresés időszaka lesz. A település polgármestere ezen a területen is bizakodó. Meglátása szerint ma is létezik az a fizetőképes piaci kereslet, amely otthona díszeként szeretne látni egy száz éves garanciával rendelkező, kézi csomózású szőnyeget.

A település elszántságát erősíti az is, hogy márciustól a projekt újabb fázisba lép. Az értékteremtő közmunkaprogram 15 főre bővül, ami újabb helyiség bevonását is eredményezi. Továbbá szeretnék bővíteni a kínálatot is, a torontáli szövés elsajátításával. A hosszú távú cél pedig, hogy bárki egy kattintásra megrendelhesse saját, egyedi tervezésű kárpitját a szőnyegszövés hazájából, Békésszentandrásról.

Vélemény, hozzászólás?

A dzsungel könyve táncban a Cervinus Teátrumban

Látványos kémia