in , ,

Jelentősen változtak a térítési díjak: Ki jobban, ki rosszabbul járt

Brachna Irén

Több évet kellett várnia a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolának a térítési díjak szabályzatának megszületésére. Az intézmény 2013. január elsejével került állami fenntartásba, azóta azonban változatlanul az önkormányzati szabályzat alapján történt a tandíjak megállapítása.

A rendelet végül tavaly novemberben látott napvilágot, vagyis időzítés szempontjából a legrosszabbkor. A tanév ugyanis már hónapokkal korábban elkezdődött, ebből kifolyólag pedig időközben az iskola beszedte az első félévre szóló térítési díjakat.

– A legtöbb szülőnek jó hírrel szolgálhatunk – hangsúlyozza Brachna Irén intézményvezető. Eddig ugyanis az egy tanszakos diákoknak egy teljes tanévre 12 ezer Ft-ba került a térítési díj, amiből a szülők a felét már kifizették. Az új rendelet szerint ez 7 ezer Ft-ra módosult, vagyis januártól már csak ezer Ft-ot kell fizetniük a családoknak. (Abban az esetben, ha a tanuló átlaga 4,6-5 között mozog – szerk.)

A második tanszak esetében azonban negatív irányba billent a mérleg nyelve. Eddig ugyanis 12 ezer Ft-ba került a teljes tanévre vonatkozó térítési díj, amelyet most – 4,5-5-ös átlag esetén – 21 ezer Ft-ra emeltek. Így az érintett szülők a második félévben 12 ezer Ft helyett 16 ezer Ft-ot fizetnek.

A kedvezmények köre ellenben kibővült. Eddig kizárólag a 37 ezer Ft/fő alatti gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok vehették igénybe, amit a rendelet 60 ezer Ft/főre módosított. Ez pedig azt jelenti, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők akár a térítési díj 90%-át is megtakaríthatják.

– Attól tartok, hogy lesz ennek még böjtje – adott hangot aggodalmának Brachna Irén. A rendeletből ugyanis kitűnik, hogy ezt senki nem vizsgálta meg a gyakorlatban. Mi több, valószínű, nem is konzultáltak olyannal, aki már szedett térítési díjat, ennek következtében pedig nagyon nagy hézagok fedezhetők fel benne.

Igazságtalanságnak érzik továbbá, hogy az előképzős tanulókra ugyanezek az összegek érvényesek, noha fele annyi időt töltenek az intézmény falai között, mint a többiek. A művészeti iskola vezetése jelenleg azon munkálkodik, hogy megtalálja számukra a jogszerű és észszerűbb megoldást.

A második félévre vonatkozó díjak beszedése már megkezdődött és egészen március 15-ig tart.

Vélemény, hozzászólás?

Gyakorlósok az aranyosi sípályákon

Újkígyósi sikerrel zárult a 13. Csery-kupa