in ,

Egy tartózkodással fogadták el a 2015-ös költségvetést

Gajdos Attila

Egyedül Gajdos Attila önkormányzati képviselő tartózkodott az idei költségvetésről szóló kérdésfelvetésnél. Tette ezt annak ellenére, hogy az önkormányzat korábban két módosító javaslatát – 10 milliós önerős lakossági útépítési alap létrehozása, segéd-közterület felügyelő alkalmazása – is egyhangúan megszavazta. A főbb sarokszámok az első fordulóhoz képest csak minimálisan változtak, a város idén 2 milliárd 146 millió 681 ezer Ft-ból gazdálkodhat.

A testületi ülést megelőzően szokások közmeghallgatásra várta az érdeklődőket a város vezetése. Elsőként Kasuba József, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat korábbi alelnöke kért szót. Mindenekelőtt köszönetet mondott a városvezetésnek az utóbbi években végbement látványos fejlődésért. Ezzel együtt hangot adott kérelmének is, mely szerint a labor hívórendszerét egy mikrofonnal kellene kiegészíteni, a félreértések elkerülése és a szakszerűbb betegellátás érdekében.

Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnöke ugyancsak a köszönet hangján szólt a szervezetnek szánt kiemelt támogatásért, amelynek köszönhetően egy hőkamerával tudják növelni a technikai felkészültségüket. Nyomatékosította, a bajt inkább megelőzni kell, mint a nyomában járni, ez pedig csak lakossági összefogással lehetséges.

Klimaj Attila útügyi referens tájékozatott, hogy több településen kikerültek már a kamionok sebességkorlátozására vonatkozó táblák. A kezdeményezéshez valamennyi 44-es mentén elhelyezkedő város és nagyközség csatlakozott, a további tervek között pedig szerepel, hogy a Gallicoop Zrt. felől befelé vezető jelzőlámpát ún. büntetőlámpává alakítják át.

Oltyán Sándor rendőr alezredes megerősítette, az új típusú mérőkészülék megérkezett, a kollegák pedig már használatba vették. Kérte továbbá, hogy a 30-as tábla alá kerüljön ki a „radarkontroll” felirat is, így tájékoztatva a közlekedőket a megváltozott forgalmi rendre.

Frankó Anna, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, a spórolás útjára léptek. Ennek egyik jele, hogy csupán két alkalmazottat foglalkoztatnak, a források fennmaradó részét dologi kiadásra szánják. Céljuk, az önkormányzati épület állagának megóvása és felújítása, amelyhez az önkormányzat hathatós közreműködésében bíznak.

Rostás Zsolt, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat ugyancsak kitért a közösségi ház felújítására. Emellett szót emelt a munkahelyteremtés mellett is. Kérte a helyieket, mellőzzék a diszkriminatív magatartást, amelyet a dolgozni akaró romák gyakorta éreznek. Babák Mihály ígéretet tett, a Munkaügyi Kirendeltség segítségével megkeresik a lehetőséget, hogy aki dolgozni akar, az meg is tehesse.

A közmeghallgatás végén Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője a márciustól megváltozó szociális ellátási rendszerre hívta fel a figyelmet. Az aktív korúak ellátása ugyanis a járási hivatal hatáskörébe fog tartozni, így a foglalkozás helyettesítő támogatás (FHT) és az egészségkárosodási és gyermek felügyeleti támogatás (EGYT) is. Az előző telephelye a Munkaügyi Kirendeltség lesz, az utóbbi ügyintézése Szarvason a hivatal szociális irodáiban, kitelepüléseken a települési ügysegédeknél, valamint a kondorosi kirendeltségen fog történni.

Vélemény, hozzászólás?

Így múlik a tél a szlovákban

Kolompos: Rövid idő alatt is lehet csodát művelni