in , ,

Földesi: Búsongva egy fröccs mellett a változás nem fog beköszönni

Megdőlt a Fidesz kétharmada – kezdte a legfrissebb örömhírrel Földesi Zoltán február 23-i sajtótájékoztatóját. Az MSZP helyi elnöke a veszprémi időközi választásokat értékelve elmondta, megdőlt az a lélektani határ, amely a választások óta sokkolta a baloldali ellenzéket és a választók egy részét is.

Az országos politikai ügyeket tovább boncolgatva úgy nyilatkozott, folyik a Simicska-Orbán bandaháború, amely az oligarchák leszámolására irányul. Példaként említette a nagykanizsai elkerülő utat, amelyre Simicska Lajos cége adta a legkedvezőbb ajánlatot. Emiatt azonban a Közbeszerzési Tanács nem hirdetett eredményt, hanem újabb pályázatot írt ki. Ez pedig a jövőben magával vonhatja, hogy a csúszás miatt az ország elesik az EU-s támogatástól.

A legutóbbi nemzetközi látogatásokról szólva úgy fogalmazott, Magyarország miniszterelnöke számára mindkettő megalázó vereségével zárult.

– Nem áll jó a szénája az ország kormányának – értékelte az országos politikát Földesi. Nemzetközi értelemben az elszigeteltség, a megvetés, az Amerikai Egyesült Államok irányából fenntartások sorozata zajlik. Belpolitikai értelemben valószínű annyit sikerült elérni, hogy a rezsicsökkentés folytatódik, ennek azonban később nagyon nagy ára lesz.

A pártpolitikát érintve ígérte, az MSZP mindent megtesz, hogy visszatérjen a gyökerekhez. Ennek érdekében a jövőben számos közéleti klubot, kötetlen beszélgetéseket szerveznek, amelyben kíváncsiak a választók véleményére is. A tarthatatlan helyzetre utalva beszámolt a nemrégiben rendezett békéscsabai méltóságmenetről, ahol egyértelműen kiderült, 4-4,5 millió ember él ma Magyarországon a létminimum küszöbén.

Az egyik legnagyobb problémánk az Orbán-rendszerrel, hogy kihúzta alólunk a talajt – fogalmazta meg véleményét a jelenlegi önkormányzatisággal kapcsolatban. Ez ma azt jelenti, hogy a városnak nincs egészségügyi intézménye, iskolája – kivéve a rezsifinanszírozást –mindössze néhány kulturális és szabadidős intézményekkel rendelkezik.

A költségvetés részleteit illetően kifejtette, az önkormányzat elfogadta új szociális rendeletét, amelyben idén 18 millió Ft-tal többet, összesen 70 millió Ft-ot szán a szociális ellátások finanszírozására. Nyomatékosította, a rászorulókat továbbra is támogatni fogják, ellenben minden megtesznek a jogosulatlan igénylők kiszűréséért.

A testületi ülésen döntöttek továbbá a helyi médiumok támogatásáról is, amelyek – a tavalyi évhez hasonlóan – 24 millió Ft támogatásban részesülnek. Az összeg a Körös Televízió, a Szarvasi Informatikai Kft., a Rádió Szarvas, a Szarvas és Vidéke hetilap, a Szarvasi Hét és a Newjsag között oszlik meg. A Videókrónika évek óta nem kap önkormányzati finanszírozást.

Rámutatott, bár az idei évben nem várhatók látványos fejlesztések, munkahelybővítések, az önkormányzat több beruházásnak (mint pl. napelemgyár, összeszerelő üzem) megteremtette már az alapjait.

Zárszóként ismételten reményét fejezte ki a tervezett M44-essel kapcsolatban, amelyről szóló hírek már a Magyar Közlönyben is megerősítést nyertek.

Vélemény, hozzászólás?

Kolompos: Rövid idő alatt is lehet csodát művelni

Szenzációs „bohóckodás” -óvodába hívogató a Gyakorlóban