in , ,

Minden kultúrát tisztelni kell

Dr. Karikó Sándornak megadatott az, ami után a legtöbben egy életen keresztül sóvárognak. Eljutni és felfedezni távoli tájakat, ez esetben Dél-Kelet Ázsia gyöngyszemeit: Thaiföldet, Szingapúrt, Jávát és Balit. A filozófiaprofesszor is negyven év kemény munkájának jutalmaként tehette meg, hogy családjával tíz napot eltöltsön a távol-keleti kultúra kincsesbányáiban. A szarvasi Városi Könyvtár vendége február 19-én, az Úton előadássorozat keretében tartott képes élménybeszámolót.

– Mindig is vonzódtam az eltérő civilizációk gazdagságához – indokolja az úti cél kiválasztását a pedagógus. Ezek az országok olyan kulturális és vallási emlékekkel rendelkeznek, amelyből egy keresztény kultúrán felnövő ember csak tanulhat. Az ilyen utak révén reális mércével láthatjuk saját helyünket, feladatunkat és jelentőségünket, amit egyébként gyakran túlértékelünk.

Az előadó úgy látja, a különböző népeket a vallásukon keresztül lehet igazán megismerni. Ezek alapján Thaiföldet a múlt nagy képviselőjeként, Szingapúrt a jövő civilizációjaként, Balit pedig az egyik legvallásosabb szigetként jellemezte. Ahogyan elmondta, a kis szigetet összesen százezer aprócska templom szegélyezi, egy-egy háztartásban pedig hét található.

Dr. Karikó Sándor aprólékos precizitással számolt be a másfél hét kalandjairól, amelyeket több száz saját készítésű fotóval illusztrált. Ezek többsége építészeti, természeti, valamint vallási oldalról közelített a látnivalókhoz, de néhány kulináris különlegességbe is beavatta a hallgatóságot.

– Ez itt a cibetmacska – mutat egy közeli fotóra. Ez az állat azért érdekes, mert az ürülékéből készül a világ legdrágább kávéja. Ezt a luxuskávét Magyarországon csak egyetlen helyen árusítják, egy csésze ára pedig nem kevesebb, mint 16 ezer Ft. Nekünk lényegesen olcsóbban mérték, helyben „csak” 3 ezer Ft-ot kellett fizetnem érte.

A professzor előrevetítette, amennyiben újabb meghívást kap, szívesen beszél még világjáró kalandjairól. Továbbá attól sem zárkózott el, hogy igény esetén szívesen kalandozik a filozófia területén is, amelyet köznapi, érthető módon tolmácsolna a hallgatóságnak.

Vélemény, hozzászólás?

A szarvasiak torkán is megakadtak

Amikor a falak is zengnek