in ,

Lezárult az Ember és könyv fotópályázat

Még ősszel írta ki fotópályázatát a szarvasi Városi Könyvtár, amelyben az ember és könyv szoros kapcsolatára próbált rávilágítani. A meghosszabbított határidő ellenére azonban a legtöbben az utolsó napokban kezdtek el kattintgatni, amelynek ez eredménye egy 19 alkotásból álló kamarakiállítás lett.

Az intézmény március 11-én rántotta le a leplet a legsikeresebb pályaművekről, amelyet egy három tagú zsűri értékelt. Szuhaj György, a zsűri elnöke úgy látja, a képek visszatükrözik a mai kor szemléletet, vagyis egyfajta lenyomatai a könyv és az ember viszonyának.

– A könyvnek a tisztelete ma is megmaradt – állítja. Ennek ellenére legtöbbször nincs rá időnk, hogy leüljünk és végigolvassuk naponta egy-egy verset vagy bármilyen irodalmat. Hiszem, hogy emberek a lelkük legmélyén tudják, hogy mit kellene tenniük, de sajnos a rohanó világ felülírja ezt.

A megjelenteket Baginé Tóth Erika intézményvezető köszöntötte. Emlékeztetett, hogy a könyvtár égisze alatt működő KöröspART fotóklub négy éve segíti a haladó fotósok és a lelkes kattintgatók munkáját.

– Eleinte azért nagyobb létszámmal büszkélkedhettünk, de sajnos elég nagy a lemorzsolódás –összegzi az elmúlt időszakot Czesznak Zsolt klubvezető. Ez valószínű részben a közösségi oldalak népszerűségére vezethető vissza, pedig meglátásom szerint ez nem pótolja a személyes konzultációt. Szerencsére azért mindig akad egy-két érdeklődő, és folyamatosan várjuk az új jelentkezőket.

Az alkotók között volt, aki megmaradt az olvasás klasszikus ábrázolásánál, bizonyos esetekben pedig mindezt családi kontextusba helyezték. Akadt olyan pályamű is, amely a technika jelenlegi vívmányait állította szembe a klasszikus irodalommal, míg a pályázók egy része a családi fotóalbumból emelt ki egy-egy régi felvételt, és helyezte új megvilágításba.

A zsűri megítélése alapján végül harmadik helyen Horváth Bernadett végzett, második lett Kanti Dorottya, a legjobb pályamű díját pedig a koponyát és a könyvet párhuzamba állító Kiss Gábor Balázs lett.

– Kb. három éve foglalkozom tudatosabban a fotózással – újságolja boldogan az első helyezett. Igyekszem mindig olyan képeket készíteni, amelyek másoknak is tetszenek, egyfajta minőségi szintet képviselnek, és mindig magasabbra teszem a mércét.

Az intézmény jövő héten Internet fiestára várja az érdeklődőket, ahol többek között szó lesz az archív felvételek utókornak való átörökítéséről is.

Vélemény, hozzászólás?

Jól kezdte a tavaszi idényt a Csabacsűd SE

Gólvágók érkeztek a Hunyadiba