in ,

Iránytű Békésszentandráshoz

Dr. Paljak János

– A klasszikusok után szabadon úgy is fogalmazhatnék: volt két álmom. Az egyik álmom az volt, hogy állatorvos legyek, a másik pedig az, hogy a munkám mellett letegyek valamit az asztalra, ami miatt emlékezni fognak rám – tárta fel a könyv születésének előzményeit Dr. Paljak János. Mint arról már korábban beszámoltunk, a néhány hónapja megjelent kötet az első lenyomata a nagyközség természeti és építészeti szépségeinek, mintegy 150 fotó formájában.

Az elkészült kiadványt, a Békésszentandrás a Nagy Vizek és a Szőnyeg hazája c. fotókönyvet a helyi közönség március 25-én ismerhette meg. A Kultúrházi Kávéházban sokan voltak kíváncsiak a szerző személyes élményeire, amelyet a kivetített fotók tettek teljessé.

– A fotózás – ahogy a főnököm mondaná – valószínűleg lustaságból indult. A munkámban használatos kórtörténetet ugyanis nehezebb és hosszadalmasabb leírni, mint készíteni néhány fotót. Ráadásul azok mindig objektívek – mesélt az egyetlen hobbija kialakulásáról a szerző.

Az éveken át dédelgetett álom végül Lóránt János Demeter, Munkácsy-díjas Érdemes művésznek köszönhetően válhatott valósággá, akinek a tanácsát követve elkészült a könyv alapját képező makett. Később a festőművész segített a fotók válogatásában és a kötet vonalvezetését nyújtó tematika kialakításában is.

– Nagyra értékelem, hogy a könyvet saját költségéből adta ki – ismerte el Lóránt János. Nem sok ilyen van manapság, komoly áldozatvállalás rejlik mögötte. Ha valaki ugyanis ezt a kötetet átlapozza, kap egy képet a településről, amit magával vihet.

A kötet egy másik értéke, hogy a tájat retusálatlanul, utómunkálatok nélkül tükrözi. Ezt a hatást erősíti az is, hogy a fotók önmagukban, felirat nélkül jelennek meg a kiadványban. A tárgymutatót csak az utolsó oldalak tartalmazzák, így a fantázia szabadon szárnyalhat.

– A képek beszélnek, a szavak másodlagosak – ragadta meg a könyv lényegét Bődi Mária, az est moderátora.

Hogy lesz-e folytatás, arra a közönség ezúttal nem kapott választ. Sokat sejtetően Dr. Paljak János csak annyit árult el, hogy a makett még a Békésszentandrás a Nagy Vizek és a Szőnyeg hazája I. címet viselte, csak a végleges változatról került le a számozás.

Vélemény, hozzászólás?

Húsvéti hangulatban a foltvarróknál

Útmutató a digitalizált világhoz