in , ,

Országos olasz nyelvű találkozón a vajdások

2015 március 27-28-án a Szegedi Tömörkény István Gimnáziumban rendezték meg a 41. Festival d’Italiano országos olasz nyelvű találkozót. A rendezvényen az ország olasz nyelv oktatását végző középiskoláiból több száz diák mérte össze a nyelvterületen szerzett tudását közel 40 kategóriában. Országismereti vetélkedőtől, meseíráson át, társalgási gyakorlatokon keresztül, ének-zenei produkciókig mindenféle műfajban lehetőségük volt megnyilatkozni a diákoknak. Egyetlen feltétel: mindezt olaszul tegyék.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium az idén első alkalommal nevezett a versenybe, színpadi kategóriában. A kilencedikes évfolyam olaszos csoportja által előadott jelenet a Nobel- díjas Dario Fo művének egyik darabja La resurrezzione di Lazzaro/ Lázár feltámasztása. Nevezésüket nagy örömmel fogadta a zsűri elnöke dr. Nyitrai Tamás, az ELTE docense, elismerését kifejezve, hogy micsoda öröm, amikor egy kisvárosi iskolából is előkerülnek tehetséges, az olasz nyelv mellett elkötelezett fiatalok, akik tenni képesek az ügyért. Ettől persze még inkább érezhettük a vállalásunk súlyát, hiszen nekünk egy alternatíva volt mindez, hogy másként kezdjünk ismerkedni a második idegen nyelvvel, nekik viszont „ügy” a latin nyelvek megmaradásáért az európai országok kultúrájában, az angolszász nyelvek térhódítása mellett.

A produkció végén a zsűri elnöke személyesen gratulált a fiataloknak, mind a kedves, természetes előadásmódjukhoz, az erős csapatmunkához, ami sugárzott az előadásból, mind a darabválasztás és megjelenítés bátorságáért, megígértetve velük, hogy jövőre ismét találkozunk, addig pedig ezt a produkciót minél több helyen bemutatjuk- és a felröppenő információk ellenére, nem tette hozzá, hogy kivéve a Vajda Gálát.

A mintegy másfél órás eredményhirdetés végére maradt a színpadi kategória. Az ünnepélyes díjátadót – hely hiányában- egyre elcsigázottabban végigácsorgó csapat, igen fáradt, de jóleső elégedettséggel vette át a 2. helyért járó díjat. Tanítványaink eredménye azért is külön dicséretes, mivel két debreceni és két budapesti gimnáziummal mérték össze tudásukat. Remek teljesítménnyel végeztek a két debreceni iskola közé ékelődve, melyek közül az egyikben több éve működő dráma tagozat, a másikban olasz két tanítási nyelvű oktatás folyik.

Mentünk, láttunk és dobogón végeztünk.

Salka Zsuzsanna

Tavaszi méregtelenítés a léleknek

I. Amatőr Rubik Kocka verseny a Gyakorlóban…