in ,

Tavaszi méregtelenítés a léleknek

Kibővült formában, de a már megszokott keretek között folytatódnak az Angyali reggelek. Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség országosan is egyedülálló kezdeményezése ezúttal a húsvéti lelki töltekezést célozza meg, átfogó, tematikus előadások formájában. A Napkeltétől Napnyugtáig, avagy Angyali reggelek és esték című program kizárólag a Nagyhétre koncentrálódik, hozzájárulva ezzel az ünnepi ráhangolódáshoz.

– A kezdeményezésnek nagyon mély gyökerei vannak – tájékoztat a részletekről Lázár Zsolt esperes. A Nagyhét megünneplése ugyanis hozzátartozik a keresztény hagyományhoz. Ezzel a sorozattal szeretnénk elérni, hogy az adventi időszak varázsa valamelyest átsugározzon ide is, és a jeles napok üzenete most is eljusson az emberekhez. Ha mindezt ugyanis nem éljük meg a saját életünkben, akkor a hitünk alapjai hiányoznak.

A reggel 7 órai és 18 órai találkozók keretében meghívott házigazdák elmélkednek egy-egy megadott témával kapcsolatban. Kedd délután Ribár János esperes a halál és a remény kérdéskörét járta körül, bibliai gondolatokat segítségül hívva.

– Minden végben kezdet rejtezik – fogalmazta meg a német teológus, Jürgen Moltmann hitvallását. Nagyon fontos az egy csepp reménység is, mert ebből lesz az egy csepp emberség. De bekövetkezhet a csoda, hogy aki hisz őbenne, annak a belsejéből élővíz folyamai ömlenek. És tengernyi sok egy csepp reménység, és tengernyi sok egy csepp emberség áraszthatja el a világot. Mi lehetünk azok, akik a reménység tengerévé változtathatjuk a világot, mert tudni fogjuk a szívünkkel, hogy mindez a mienk.

A házigazdák között szerepel Mótyán Tibor, Dr. Demeter László, Kondor Péter, Lengyel Anna és Dr. Gőgh Edit is. A pszichiáter-neurológus ottjártunkkor is padsorok között ült, és elmélyülten hallgatta az ünnepi gondolatokat.

– Autóval jöttem, de szárnyakon megyek haza, vagyis nagyon lélekemelő volt ez az este – mondta átszellemülten a rendhagyó igehirdetés után. Nagyon életszerűen, emberien kaptuk meg az életen túlit, nagyon kézzel fogható környezetben beszéltek a megfoghatatlanról. Éppen ezért, ez az ünnep véleményem szerint arra is alkalmas, hogy elszakadjunk a hétköznapi a nehézségeinkről, és felülemelkedjünk lélekben. Ha ezt tesszük, talán nem is tűnik minden problémánk olyan tragikusnak.

Április 1-én, 18 órától Dr. Gőgh Edit hozza el üzenetét az aggódás és a hit témakörében. Csütörtök reggel az Isten és az ember kapcsolatáról szól Kondor Péter, este pedig Úrvacsorára kerül sor. A záró nap az elcsendesedésé. A korai órákban Nagypéntek reggeli csendességre, délután pedig Passióra várják a híveket.

Vélemény, hozzászólás?

Költségvetési vita: Először élt vétójogával Sinka Imre polgármester

Országos olasz nyelvű találkozón a vajdások