in , , , , ,

Határon túl népszerűsítik a Körös-vidéket

Egyesek véleménye szerint új műfajt teremtett a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület azzal a napokban elkészült 25 perces alkotásával, amelynek első nyilvános vetítésére április 9-én, a Liget Wellness Hotelben került sor. A célhoz ellenben egy pillanatig sem férhet kétség: a civil szervezet a Körös-vidék természeti és kulturális értékeire helyezve a hangsúlyt népszerűsíteni szeretné szűkebb hazánkat, és utazásra csábítani a turistákat.

– A pályázat már a harmadik fejezete az együttműködésnek – összegzi a közelmúlt eseményeit Hodálik Pál elnök. Nemrégiben hazai partnerek bevonásával a szabad strandot és a kikötőket fejlesztettük, az Alutus Regio Egyesülettel kötött megállapodás termékeként pedig mindkét oldalon egy-egy film készül, amely a két terület nevezetességeire hívja fel figyelmet. Mi e téren már előrébb járunk. 2012-ben megjelent a rendelet, tavaly megnyertük a pályázatot, megtörténtek a forgatások, utána pedig már csak a stúdiómunkálatok voltak hátra.

A partnerség Demeter János, az Erdővidéket és az Olt-menti térséget átfogó egyesület vezetőjének a révén több évtizedes múltra tekint vissza. 1996-ban ugyanis Barót település polgármestereként írt alá testvérvárosi szerződést Szarvassal, a kapcsolattartási szándék pedig minkét fél részéről azóta is töretlen.

– A természeti értékeink vitathatatlanok, de ennek tudatos és fenntartható használatára kell törekednünk – mutat rá az erdélyi területek még kiaknázatlan lehetőségeire. Nagyon könnyen „le lehet lakni” egy tájegységet, ezért kell úgy megfogalmaznunk a fejlesztéseket, hogy hosszútávon megőrizzük a táji értékeinket. Ez nagy kihívás, de szerencsére sokat tanulhatunk a magyarországi partnerünktől, a tapasztalatokat pedig jól tudjuk hasznosítani.

A filmbemutatót megelőzően mindkét fél beszámolt az egyesület tevékenységéről és a megvalósult fejlesztésekről. Hodálik Pál kiemelte, az elmúlt hét évben a civil szervezet közel 2,5 milliárd Ft támogatást nyert el, amely mintegy 180 projektben hasznosult. Az összeg megközelítőleg felét turisztikai jellegű fejlesztésekre fordították, amelyhez kapcsolódóan még több más jellegű beruházás is történt.

– A film kapcsán nagyon nehéz volt egységes koncepciót kialakítani – ecseteli az előkészületeket. A Körösök Völgyéhez tudniillik 18 település tartozik, Békésszentandrástól Dobozon és Békésen keresztül egészen Békéscsabáig. Így csak felvillantani tudtunk helyeket, épületeket és eseményeket, elsősorban azt szem előtt tartva, hogy kedvet csináljunk a határon túl élőknek a mi térségünkhöz.

A sajátos műfajú alkotást a Körös Televízió készítette, több mint 3600 előzetesen rögzített file-ból, amely a néhány másodperces vágóképektől egészen a tíz perces interjúkig több órás forgatott anyagból tevődik össze.

Az elkövetkező hónapokban a szervezet a szerkesztett képkockákat Erdélybe is eljuttatja, ill. több internetes oldalra is feltöltésre kerül. A némi csúszásban lévő Alutus Regio Egyesület is már megkezdte a forgatási munkákat, a film végleges változatát pedig először várhatóan októberben láthatja a közönség.

Vélemény, hozzászólás?

Podani Milán „rendhagyó fizika órája” a Vajdás diáknapon

Csíkos vadmalacok születtek az Állatparkban