in , ,

Ismét Portugáliában a Székely Szakképző diákjai

Az Erasmus+ Szakképzési mobilitási projektek keretében újra lehetőséget kaptak iskolánk diákjai, hogy Portugáliában tölthessenek 3 hetes szakmai gyakorlatot.

A 2015-ös nyertes pályázatunknak köszönhetően 4 vendéglős, 2 fodrász, 2 ügyviteli titkár és 2 informatikai rendszergazda tanulónk 2015. március 9-től március 30-ig tartózkodott Portugáliában. A szakmai gyakorlat helyszíne ismét Barcelos városa volt, ahol az Intercultural Mobility Friends mobilitási szervezet fogadta 10 diákunkat és 3 tanárunkat.

A mobilitási projekt célja, hogy fejlessze a diákok szakmai és nyelvi kompetenciáit, lehetőséget biztosítson arra, hogy a külföldön szerzett tapasztalatokat a küldő intézmény beépíthesse mindennapos oktató tevékenységébe.

Hétvégenként a fogadó intézmény szervezésében színvonalas programokon vehettünk részt. Gyönyörködhettünk Barcelos, Braga, Guimaraes történelmi nevezetességeiben, kellemes órákat tölthettünk az Atlanti-óceán homokos partvidékén. Ellátogattunk többek között Porto városába is, ahol megtekintettük a Sao Bento (Szent Benedek) pályaudvar épületének legnevezetesebb ékességét, az azulejókkal (kék csempék) díszített előcsarnok falait. A Douro folyó partján fekvő városban sűrűn elhelyezkedő, mintegy 60 borház egyikében tettünk borkóstolással egybekötött látogatást. Kint létünk alatt jártunk még Apúlia, Ponta de Lima és Valenca városokban is. Varázslatos 3 hét volt.

Gyakorlati helyünk az Escola Secundária de Barcelos 8 osztályos gimnázium volt. A titkárságon töltöttük 3 hetes gyakorlatunkat. Feladataink a következők voltak:
– iratrendezés, irattárrendezés, fénymásolás és egyéb adminisztratív feladatok.

Munkatársaink nagyon kedvesek és közvetlenek voltak, így könnyen be tudtunk illeszkedni az iskola közösségébe.

Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen maradtunk volna még.
(Juhos Petra és Sztricskó Nóra / 2/14.C ügyviteli titkárok)

Szakmai gyakorlatunkat az Inforcavado nevű informatikai cégnél töltöttük. Leginkább szoftveres feladatokat végeztünk, de foglalkoztunk karbantartással és újratelepítéssel is.
(Göllesz Dávid és Bősz Richárd / 2/14.C informatikai rendszergazdák)

Portugáliában a Teresa Costa Szépségszalonban voltunk szakmai gyakorlaton. Láthattunk különféle vágási és szárítási technikákat, póthaj felrakásokat és festéseket is. Részt vettünk egy szakmai bemutatón is, ahol nagy érdeklődéssel hallgattuk a képzést.
(Jambrich Evelin és Csáki Máté / 1/11.G fodrászok)

Két különböző étteremben töltöttük szakmai gyakorlatunkat. Napjainkat a vendégtér felkészítésével kezdtük, majd alapfeladatokat láttunk el, mint például evőeszköz törölgetés, szalvétahajtogatás. Megkóstolhattuk és véleményeztük a portugál borokat. Az utolsó nap igazi magyar ebédet készítettünk el a konyhán, amely mindenkinek nagyon ízlett.
(Nagy Róbert / 1/13.D / vendéglős tanuló ,Verók Ivett, Bujtor Dorina, Reider Balázs / 2/14.E vendéglős tanulók)

Nemcsak szeretik a verseket, hanem ismerik is az irodalmat

Nagy vagy, Benka!