in ,

Felvidéki testvértelepülésen tett látogatást a csabacsűdi önkormányzat

Nyolcfős csabacsűdi delegáció látogatott a napokban a felvidéki testvértelepülésre, Csatára. A kapcsolat alig néhány évre tekint vissza, amelyet 2013. április 12-én a két község testvértelepülési dokumentum aláírással és emléktábla avatással pecsételt meg.

– Három évvel ezelőtt április 12-ét az Országgyűlés a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjának nyilvánította, amelyre Csabacsűdön azóta minden évben megemlékezünk – nyomatékosította Molnár József. Az elmúlt két alkalommal a csataiak csatlakoztak a helyi megemlékezéshez, az idén pedig mi kaptunk meghívást hozzájuk, amelynek örömmel tettünk eleget.

A Békés megyei községből hat önkormányzati képviselő utazott, ketten pedig a helyi Szlovák Önkormányzatot képviselték. A delegációt a Lévától 35 km-re fekvő, alig ezerfős település vezetése fogadta, akik első ízben megvendégelték a határon túli barátokat.

– Megtiszteltetésnek tekintjük ezt a meghívást, hiszen Csabacsűdön mi képviseljük a helyi szlovákságot. Tisztában vagyunk vele, hogy vannak a településen, akiket a II. világháború után Csatáról telepítettek Csabacsűdre, és olyanok is, akik erről a környékről kerültek az újraszabdalt Magyarország határain kívülre – emlékeztetett Valkovszki Mihály, a csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke.

A meghívottak látogatást tettek a zselízi Városi Múzeumban, ahol Franz Schubert zeneszerző ott-tartózkodásának relikviáit őrzik, és megtekinthették az Eszterházy kastélyt is. Az ünnepségre ezt követően, 15 órakor került sor, ahol Csabacsűd másik testvértelepülése, Tokod is képviseltette magát.

– Fiatal, de ígéretes a testvértelepülési kapcsolatunk – összegezte a látogatás tapasztalatait Molnár József. Heti rendszerességgel keressük egymást, és már tervezzük a közeljövő találkozási pontjait is.

A csataiak legközelebb várhatóan a falunapon teszik tiszteletüket, a csabacsűdi gyerekek pedig – mintegy 20 fő bevonásával – egy csatai iskolai táborba utazhatnak a közeljövőben.

„Miénk itt a tér”- Diáknap a Székelyben

Gyakorlós focistá​k​ sikere​ a diákolimpián