in , ,

Orgonavirágos séta a Kígyósi tanösvényen

Valószínűleg még a Wenckheim család kertészei telepítették azokat az orgonákat, melyek ma is díszítik a Kígyósi tanösvény melletti erdőket. A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta területi egységén Május 10-én egy szakvezetéses túra keretében Önök is megcsodálhatják a szép virágokat.

Az érdeklődőket reggel 9.00 órára várjuk a tanösvény kezdőpontjánál, azaz a szabadkígyósi sportpálya parkolójában (GPS koordináták: É 46º 35’57.26” K 21º 05’01.71”). Igaz ugyan, hogy a meleg idő miatt idén az orgonák a szokásosnál hamarabb virágba borultak, de bízunk abban, hogy az erdei példányok még a hétvégén is nyílnak majd.

A lila orgonákat egyébként jó száz évvel ezelőtt (az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején) valószínűleg a Wenckheim család kertészei telepítették a kastélypark sétányai mentén. Az erdőkben ugyanis természetes körülmények között aligha lehet orgonákat látni, főleg nem ilyen szabályos rendben.

Más, a kastélyparkra jellemző növényeket is láthatunk a tanösvényen sétálva. Ilyen például a hóbogyó, vagy a rendkívül illatos, sárga virágú mahónia, amely természetes körülmények között szintén nem fordul elő az erdőkben, parkokban. Minden bizonnyal ezt a növényt is a főúri család egykori kertészei telepítették.

A szakvezetéses túra részvételi díja 480 forint/fő, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Részletesebb információkat Boldog Gusztávtól kaphatnak a 06-30/475-1777-es telefonszámon.

Ballagás a Székely Mihály Szakképző Iskolában

Közel félezer km-t tett meg a békéscsabai futónagykövet