in ,

Újraválasztották a szarvasi bírósági ülnököket

A Szarvasi Járásbíróságon dolgozó valamennyi ülnököt újraválasztották. A nyolc helyi ülnök ünnepélyes eskütételére és az oklevelek átvételére május 13-én, a volt Polgármesteri Hivatal nagytermében került sor. Dr. Melis János jegyző rövid bevezetőjében ismertette a bírósági feladatkör helyi vonatkozásait. Mint kiderült, a választás időpontját a köztársasági elnök jelöli ki, a megbízatás pedig négy évre szól. A jelölés jogával társadalmi szervezetek és természetes személyek egyaránt élhetnek, amelyet követően az illetékes önkormányzat határozatban dönt az elfogadásukról.

– Szarvas abban a szerencsés helyzetben van, hogy ugyanazokat az ülnököket választotta meg, mint akik korábban is tevékenykedtek nálunk – fogalmazta meg dr. Gyalogné dr. Varga Éva, a Szarvasi Járásbíróság elnöke. Ez azt jelenti, hogy a bíróság munkájába szívesen vettek részt, szívesen működtek együtt a bírákkal, mert ha ez nem így lenne, minden bizonnyal nem vállalták volna a jövőben is ezt a megbízatást.

A bírósági ülnökök elsődleges feladata, hogy laikusként, tapasztalatuk révén járuljanak hozzá az ítélkezéshez. Ahogyan elhangzott, korábban minden ügy ülnök részvételével zajlott. Ez mára jelentősen leszűkült. Jelenleg kizárólag a súlyosabb büntetőügyeket és munkaügyi pereket kíséri végig a munkájuk.

– Az ülnököt ugyanazok a jogok és kötelességek illetik meg, mint a bírót. Ez azt jelenti, hogy előzetesen meg kell ismerkednie az üggyel, részt kell vennie a tárgyalásokon, kérdéseket tehet fel a vádlotthoz és az eljárás résztvevőihez. Később a zárt tárgyaláson csak a két ülnök és a bíró van jelen. A bíró ekkor ismerteti a tényállást és az általa megállapított büntetési tételt. Ennek a mértékéről közösen szavaznak, ami elméletben azt feltételezi, hogy a két ülnök leszavazhatja a bírót. Ilyenre korábban már volt példa, amelyet követően a bírónak kell megindokolnia a döntését.

Babák Mihály polgármester gratulált az ülnökök megválasztásához, majd röviden ismertette a feladatkör történelmi – Montesquieu által megfogalmazott – hátterét.

– Szarvas város polgárainak megbízásából lesznek a bíróságon, lássák el a munkát tisztességgel, becsülettel – zárta gondolatait.

A Szarvasi Járásbíróság megválasztott ülnökei: Gombárné Bata Mária, Liska Jánosné Fazekas Margit, Litauszki Péter Zoltánné Turák Erzsébet, Magyar Pál, Szigeti Erika Judit, Krajcsovicz Mihály, Virág Ferenc, pedagógus ülnöke pedig Mocskonyi Gábor.

Vélemény, hozzászólás?

TeSzedd! Szentandrás!

Az OB III-as csapat számára máris véget ért