in ,

Óvodások hangja a M44-esért

Matematikailag ugyan lehetne vitatkozni a felhívással, a szándékot tekintve azonban minden bizonnyal telitalálat volt Dankó Béla országgyűlési képviselő kezdeményezése. A 2X2=44, avagy a jövő útja elnevezésű rajzpályázat a legkisebbeket, az óvodás korosztályt célozta meg. A május 21-én lezárult felhívásra hat településről, összesen 43 pályamunka érkezett, akik a rajzaikon a jelenlegi állapotokat és reményeiket is ábrázolták.

– Ti vagytok az a korosztály, akiket leginkább érint ez az ügy – hangzott el indoklásként. A települések többségében, akik részt vettek a programban, keresztülmegy a 44-es út, kettészeli őket, és nagyon sok közlekedésbiztonsági problémát okoz. Nekünk ti jelentitek a jövőt ebben a térségben, ezért fontos, hogy megfelelő infrastruktúrával el legyen látva, amely biztosíthatja az itt élők jövőjét.

A zsűri nevében Bakulya Anna pedagógus értékelte a nevezett alkotásokat. Kiemelte a képek rendkívül plasztikus hatását, amelyből kitűnt, hogy ez a korosztály is érzékeli a problémát. A gyerekek optimizmusát tükrözte, hogy túlnyomórészt nem a mindennapi nehézségeket, hanem a jövő útját vetették papírra.

– Ezek a rajzok nyomatékot adnak az ügynek – vélekedik a pedagógus. Véleményem szerint vétek a gyerekek véleményét bizonyos szintig nem figyelembe venni, hiszen a társadalom velük együtt alkot komplex egészet.

Dankó Béla kitért a fejlesztés jelenlegi állására is. A hosszú évek óta tartó várakozás után úgy tűnik, idén ősszel kiírásra kerülhet a közbeszerzés, jövő év elején pedig megkezdődhet az építkezés. A projekt várható befejezése 2018.

– Résen kell lennünk – fogalmazott. EU-s forrást ugyanis sajnos nem tudunk erre fordítani, ezért hazai forrásból kell előteremtenünk a fejlesztéshez szükséges összeget, amire nagyon sokan pályáznak. Ezért szükséges, hogy minél többször hívjuk fel a döntéshozók figyelmét a beruházás jelentőségére.

A verseny különdíjasa Dula Ervin (Benka Gyula Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda) lett, a harmadik helyen Komár Gergő (Benka Gyula Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda) végzett. A dobogó második fokára Sziklai Ramóna (Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Iskola és Gyakorló Óvoda, Bölcsőde) állhatott, még a győztes alkotásnak Fürj Kinga (Benka Gyula Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda) alkotását kiáltották ki.

A pályaművek a tervek szerint nemcsak a Cervinus Teátrum aulájában megtekinthetők meg, hanem a közeljövőben portfólió formájában eljuttatják a döntéshozó szerveknek is.

Vélemény, hozzászólás?

HAKI-napok: A fejlődés útján

Egy ünnepi alkalom, amikor a szlovák család összeül