in , , , ,

A Mezőgazdasági Bizottság módosító javaslata szerint visszamenőleges hatállyal könnyebbé válik a jogszerű földhasználat igazolása

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága június 3-i ülésén tárgysorozatba vett egy a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvénymódosító javaslatot. – tájékoztatott Dankó Béla országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság tagja.

A Képviselő szerint a javaslat a területalapú támogatásokat igénylő ügyfelek jogszerű földhasználatának igazolását igyekszik megkönnyíteni. A törvény jogszerű földhasználat igazolására vonatkozó jelenleg hatályos szabályai a gyakorlati tapasztalatok alapján nem elég részletesek.

A módosítás lehetővé tenné a jogszerű földhasználat igazolását haszonbérleti, felesbérleti, részesművelési, szívességi földhasználati vagy alhaszonbérleti szerződés, továbbá használati rendről szóló megállapodás alapján, valamint jogszerű földhasználónak tekintené a vagyonkezelőt, haszonélvezőt vagy a használat jogának jogosultját és a tulajdonost is. Ezen felül a Földforgalmi törvényben a vetőmag előállítók számára biztosított használati csere alapján is megállapítható lenne a jogszerű földhasználat.

Dankó Béla kiemelte, hogy a javaslat szerint az osztatlan közös tulajdonban álló földterületen a tulajdoni hányadát meghaladó mértékű területen gazdálkodó tulajdonostárs vagy bérlő földhasználata is jogszerűnek tekinthető, ha a földhasználati nyilvántartásban önhibáján kívül nem szerepel, rendelkezik a föld használatára jogosító írásbeli megállapodással és a használat tényét az általa vezetett gazdálkodási napló alátámasztja, továbbá nincsen ellenérdekelt fél, aki ugyancsak jogszerű földhasználóként lépne fel a területen.

További könnyítés, hogy az eddigiekben felsorolt esetekben a közeli hozzátartozó is jogszerű földhasználónak minősülne.

A javaslat átmeneti rendelkezése már a 2015-ben beadott támogatási kérelmek kapcsán alkalmazhatóvá tenné a szabályokat.

Dankó Béla országgyűlési képviselő

Sajtóközlemény 2015.06.09.

Téma: A Mezőgazdasági Bizottság benyújtotta a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot

Gyémántot nyert Szarvas a Városmarketing Díj versenyen

Pedagógusnap: Elsősorban magukat ünnepelték