in , ,

Duo Darbar: nagyon laza

Dou Barbar: Mótyán Tibor és Fügedi László

A zárt helyre tervezett rendezvényekkel egyelőre felesleges kísérletezni. A Dou Darbar, azaz Mótyán Tibor és Fügedi László kettőse felett is győzedelmeskedett a kánikula péntek este. A szarvasiak ahelyett, hogy a Tessedik Sámuel Múzeum egyébként levegős dísztermében hallgattak volna indiai zenét, valamelyik Körös-parti vendéglátóipari egység teraszán élvezték a kellemes estét, és bizonyára szívesen relaxáltak volna a Duo Darbarra ott egy sör vagy fröccs mellett.

– Orientális és az improvizatív. Ez a két szó áll legközelebb ahhoz, amit csinálunk – jellemezte röviden Mótyán Tibor a Duo Darbar zenéjét péntek este a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében adott koncertjük előtt. – A hangszerek török és indiai eredetűek. A török lant a szaz, egy vékony nyakú lantszerű török népi hangszer, a tabla pedig hindusztáni ütőshangszer. Alapvetően az improvizáció stílusa indiai, hindusztáni elemekre épül, de hát mégis csak, azáltal, hogy mi interpretáljuk, egy más kultúrából felnevelkedett embereknek játszunk más hangszereken is ezáltal egy kicsit a sajátunk lesz úgymond, nem teljesen tiszta indiai klasszikus zene, hanem annak az értelmezése a mi prezentációnkban.

Az improvizáció elég kötött formájú, tudtuk meg Tibitől. Vannak visszatérő elemek, 99 százalékban Fügedi Lászlónak a kompozíciói. Ennek a rendszeresen visszatérő dallamnak, témának van egy hangkészlete, van egy hangulata. Nincsenek harmóniaváltások, de a hangkészlet viszont 22 fokú. Mindez együtt nagyon gazdag ez a zenei hangzásvilágot eredményez.

Mótyán Tibor és Fügedi László keleti zenék mentén ismerkedtek meg egymással, és már több mint öt éve gyakorolnak együtt. Közös zenélésük érdekessége, hogy Fügedi László nem abban a stílusban játszik szazon, amire a hangszert eredetileg használják, hanem indiai alapokra építkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Energiatakarékos LED közvilágítás Szarvas utcáin

Ismét Fábrinak szólt a magyar Himnusz