in ,

Békés megyei értékek is bemutatkoztak a hétvégi kiállításon

A 15. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé keretében ötödik alkalommal szervezték meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár elnevezésű rendezvényt. A városi sportcsarnok küzdőterén rendezkedtek be a Kárpát-medencében működő, magyar kötődésű vállalkozások, kézművesek, családi gazdaságok, és hirdették magukat, terméküket, tehetségüket, mindezzel növelve ismertségüket.

A sörfesztivál kísérőrendezvénye a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár. A három napos kiállítás célja, hogy a látogatók megismerkedhessenek azokkal az értékekkel, amelyek a Kárpát-medencét fémjelzik, legyenek azok mezőgazdasági termékek, kézműves sajátosságok, érdekességek. Éppen ezért a Kárpát-medencében működő, de magyar kötődéssel rendelkező, hazai kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, kézművesek, értékeket képviselő szervezetek kapnak lehetőséget portékáik bemutatására. Sokan élnek is a felkínált lehetőséggel, és látványos, érdekes, szemet gyönyörködtető, alkalmanként ínycsiklandozó standokon várják bemutatókkal, kóstolókkal, kiadványokkal, szórólapokkal, apró ajándékokkal az érdeklődőket. Idén csaknem száz kiállító rendezkedett be a városi sportcsarnokban és az akörül felállított standokon és faházakban, közülük közel harmincan érkeztek a Vajdaságból és Erdélyből.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is jelen volt a rendezvényen, elmondta, milyen fontos szerepük van a hungarikumoknak a kapcsolatokban, főleg a turizmus és a gazdaság terén. A hamarosan elkészülő déli-autópályának köszönhetően csökken a távolság a két ország között, ez is elősegíti az együttműködést.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelő államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta: a békés megyeiek kiemelkedő szerepet vállalnak a nemzeti értékek megőrzésében, hiszen összesen 330 értéket gyűjtöttek össze, ezzel a megyék sorában élen járnak.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke – és egyben a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke – hozzátette, jelenleg a megye 75 települése közül 39 már létrehozta értéktár bizottságát, jelenleg a cél az, hogy év végére ez a szám elérje a 60-at.

A békéscsabai rendezvényre elhozták azt a nagyméretű Magyarország térképet, amely a Magyar Értékek Vándorkódexe. A térkép még 2013 szeptemberében indult Budapestről, a Szent István Bazilika elől. Országjáró útján bárki ráteheti ujjlenyomatát, ezzel hitelesítve egyetértését a magyar értékek védelméről.

Eine super Reise nach Deutschland: Vajdás diákok Haanban

Elhajóztak