in , ,

Világra jött az első dámborjú a Körösvölgyi Állatparkban

Június 7-én megszületett az első dámszarvasborjú a Körösvölgyi Állatparkban. Az új jövevény most még naphosszat a fűben fekszik, csak a szoptatás idejére áll fel.

Állatparkunkba a 2014-es megnyitáskor három fiatal dámszarvast hoztunk: egy bikát és két tehenet. Időközben mindkét tehén vemhes lett, s a meglehetősen hosszú (mintegy 230 napos) vemhesség után egyikük már világra is hozta utódját. A másik tehén ellése szintén júniusban várható.

Az újszülött borjút az Állatpark vendégei az első időszakban nem láthatják, ugyanis a tehén néhány hétig elfekteti a nagy fűben. A fiatal állat ekkor még csak a szoptatás idejére áll fel. Ez a fajra jellemző magatartás, így védekeznek a ragadozók ellen. A borjúnak nagyon gyenge szaga van, ami szintén azt szolgálja, hogy a zsákmányra vágyó ragadozók ne vegyék észre. Két-három hét elteltével, amikor a borjú izomzata már megerősödik, elkezdi követni az anyját. Ekkor a természetben élő példányok már képesek a menekülésre.

Fontos tudnivaló, hogy az újszülött borjúhoz nem szabad hozzányúlni. Ha ugyanis az anyja idegen szagot érez rajta, akkor elhagyja. Éppen ezért egyelőre azt még nem tudjuk, hogy az újszülött egyed milyen nemű. Születési súlyát 3 kilogrammra becsüljük. Mint minden dámborjú, most még ő is pöttyös, s az is marad az ősszel bekövetkező első szőrváltásig.

A dámszarvas tehenek 80 százaléka általában júniusban ellik, 20 százalékuk pedig július elején. Általában egy utódot hoznak a világra, az ikerellés nagyon ritka. A kicsik 4-5 hónapos korukig szopnak, de már egy hónap után elkezdenek rágcsálni (füveket, fák és cserjék fiatal hajtásait).

Hamarosan költözésre kész az új Polgármesteri Hivatal

Fontos munkatárssal gyarapodott a mentőállomás stábja