in ,

Fontos munkatárssal gyarapodott a mentőállomás stábja

– Egy fontos esemény ez a mentőállomás életében – mondta Litauszki Zoltán állomásvezető péntek délelőtt, amikor átvette Oravecz Páltól, a ”04 az Életért” Alapítvány elnökétől a LUCAS 2 mellkaskomprimáló gépet.

– Az egyik legfontosabb feladat a mentősök életében az újraélesztés. Az újraélesztés lélegeztetésből és mellkaskompresszióból áll. A lélegeztetésre már voltak eszközök, azt mesterségesen már fent tudjuk tartani. A mellkaskompressziót azonban eddig mindig fizikai munkával kellett a dolgozóknak végezni. Sokszor elhúzódó volt az újraélesztés, ami nagyon fárasztó volt. Ez az új eszköz, amit az alapítvány segítségével beszerzett a mentőszolgálat, ezt fogja kiváltani. Ez nem tud elfáradni, a beállított értékeket mindig pontosan fogja tartani.

Pontosan meg van határozva, hogy percenként hányszor kell összenyomni a mellkast, csakúgy mint az, hogy hány centire kell benyomni, árulta el a mentőállomás vezetője. Amellett, hogy az új eszköz, mindig pontosan meg tudja csinálni az előírt értékeket, nagy előnye, hogy a mellkaskompresszió mindig lekötött egy embert, aki most felszabadul, a LUCAS 2 pedig a hordágyon, menet közben is végzi a dolgát.

A mentőállomás munkatársai be is mutatták az eszköz használatát egy bábun, miközben Litauszki Zoltán tolmácsolta a sajtó megjelent munkatársainak, mit is látnak.

Azt, hogy milyen eszközre van szükség, a dolgozók szakmai ajánlása alapján szokták eldönteni, és javaslatot tenni az alapítvány számára, mondta Oravecz György. Az 1%-okból, adományokból több ilyen nagyértékű eszközt sikerült már beszerezni, mint pl. EKG defibrillátort.

Egy ilyen LUCAS 2 mellkaskomprimáló berendezés nem olcsó. 4 millió 35 ezer forintba került, amiből 1.761.630 forintot magánszemélyek, ill. szarvasi vállalkozások ajánlottak fel. Ezek között volt az a maradékösszeg is, ami a Skorka Anita részére történt gyűjtésből maradt. Sajnos az adományozók névsorát nem tehetjük közzé, de köszönetet tudunk mondani nekik a mentők és a szarvasiak nevében.

Vélemény, hozzászólás?

Világra jött az első dámborjú a Körösvölgyi Állatparkban

Nyilas Misi meghódította a szarvasi közönséget is