in ,

Félautomata életmentő készülékeket kapott Szarvas

Babák Mihály és dr. Pásztor Gyula (háttérben dr. Melis János)

Szarvas Város Egészségügyéért Alapítvány elnöke, dr. Pásztor Gyula egy félautomata életmentő készüléket nyújtott át Babák Mihály polgármesternek és dr. Melis János jegyzőnek a csütörtöki képviselő-testületi ülés elején. Két készülék került beszerzésre, amit az alapítvány szándékai szerint a város két forgalmas pontján helyeznének ki. Az eredeti elképzelés szerint az egyik a piacon, a másik nyáron a Vízi Színházban, télen pedig a Cervinus Teátrumban lenne baj esetén megtalálható. Időközben igény merült fel, hogy az uszodában is legyen egy, de az elhelyezés kérdését a mentők tapasztalataira, ill. a hivatalra bízná az alapítvány elnöke, aki elmondta a félautomata életmentő készülékekről, aminek nagy előnye, hogy gyerekre és felnőttre is alkalmas.

– A félautomataság csak annyit jelent, hogy egy gombot meg kell nyomni, hogy sokkoljon. A készülék ott lesz két nagyforgalmú szarvasi helyen. Ha valaki rosszul van pl. a piacon, a készülék megtalálható lesz egy oszlopon. Bárki, aki odamegy a beteghez, szabaddá teszi a mellkasát, és ráteszi a mellényszerű eszközt, ami elektródákat rejt. Van egy olyan elektróda is, ami a mellkasi nyomás erősségét is meghatározza. Ahogy kinyitják, egy gépi hang elmondja, mit kell tenni. Csak azt, amit a gép mond, valakinek pedig értesíteni kell a mentőket. Amíg ők kiérkeznek, addig a gép elvégzi azokat a diagnosztikus vizsgálatokat, amelyek az életmentéshez szükségesek, ha ez szív eredetű rosszullét. El tudja dönteni azt is, hogy az ingervezetéssel van-e probléma, akkor van szükség a gépnek a defibrillátor voltára, vagy nem ingervezetési probléma okozza a szív megállását – magyarázta el a gép működését kérdésünkre dr. Pásztor Gyula.

– Ha nem ingervezetési probléma, akkor a gép mondja, hogy most mellkasi nyomást kell alkalmazni, most lélegeztetni kell, most megint nyomást, erősebben vagy gyengébben kell nyomni. Ezt mind mondja. Addig amíg a szaksegítség oda nem ér, tökéletesen tudja irányítani az életmentésnek a folyamatát.

Ehhez még az lenne egy nagyon jó dolog, ha a középiskolákban, ill. a munkahelyeken alapszintű, a gépet ismertető, az életmentés alapdolgaival tisztába tevő tanfolyamokat szerveznének, mondja az alapítvány elnöke.

– Az a probléma, hogy az emberek félnek odamenni, nem mernek csinálni semmit. Nagyon ritkán van olyan talpraesett ember, aki oda mer menni és tudja és meri azt csinálni, amit kell – állítja a tapasztalatok alapján.

Két gépet szereztek be. Mindkettőhöz van egy tartó, amikkel ki lehet tenni a közterekre. Nagyon jó a mentősökkel a kapcsolat, akik vállalták a közelben dolgozók kiképzését, ill. a tervek között szerepel egy film elkészítése is, amit a helyi kábelcsatornákon levetítenének.

Szarvas Város Egészségügyéért Alapítványt kb. 15 éve a Gallicoop Zrt. alapította. Az első öt évben a Gallicoop és a beszállítói voltak a legnagyobb támogatói, majd egyre több 1% folyt be. Sajnos mára az 1%-okat szinte csak dr. Pásztor Gyula és családja ajánlja fel az alapítványnak, ami a megszüntetés határára került.

Vélemény, hozzászólás?

A pincétől a padlásig programok a múzeumban

Fergeteges vígjáték Bezerédi Zoltánnal és Gulyás Attilával