in ,

Drogellenes világnap: A döntést mindenki egyedül hozza meg

A kannás borral vetekszik az ára azoknak a szintetikus drogoknak, melyek ma már rendkívül könnyen hozzáférhetőek. A leggyakrabban biofű, műfű vagy herbál gyűjtőnévvel illetett szintetikus anyagok elterjedése a helyi Kábítószer Egyeztető Fórum szerint is komoly aggodalomra ad okot, hiszen egyre fiatalabb korosztályhoz jut el. Június 26-án, a drogellenes küzdelem világnapján a szervezet szórakoztató és egyben tanulságos programokkal mutatta meg, milyen alternatívákat kínálnak a drog helyett.

– Az egyik nagy gond Magyarországon, hogy szigorítással, törvényi úton és a terjesztők megbüntetésével kívánnak eredményt elérni, holott egy társadalmi problémáról van szó, amit együtt kellene kezelnie a szülőnek, iskolának, közéletnek, és mindenkinek, akinek köze van ehhez a dologhoz – állítja Földesi Zoltán, a szarvasi KEF elnöke.

A szenvedéllyel a sportért mottóval indított rendezvényen drog-totó, darts, sárkányhajó és arcfestés várta a gyerekeket. A bátrabbak azt is megtapasztalhatták, hogy illuminált állapotban nem is olyan egyszerű felvenni a harcot az alkohollal. Az ún. „részeg szemüveget” használva megkísérelhették ledönteni az alkohol felirattal ellátott sörösdoboz oszlopot, de egy-egy találat csak elvétve, inkább csak a szerencsének köszönhetően született.

– Soha nem próbálnám ki a kábítószert, mert beteg lehetek, és akár meg is halhatok – ezt már az alsós gyerekek is kórusban fújták arra a kérésre, tudnak-e valamit a drogokról.

Akadtak olyanok is, akik már az alagút másik végét is megismerték. Egy neve elhallgatását kérő 32 éves anyuka például szótlanul, a védőburokként szolgáló tömeg sorai között hallgatta az elszomorító helyzetképet felvázoló köszöntőt. A fiatal nő az elmúlt 14 évben kisebb-nagyobb megszakítással használt drogokat, míg végül fél éve végleg nemet mert mondani.

– Az érzelmi és lelki hiányosságokat pótoltam ezekkel a szerekkel, amik korábban hiányoztak az életemből. Boldogságérzetet teremtett, műmosolyt csalt az arcomra, ezáltal éreztem magam teljes értékű embernek – sorolja a kábítószer teremtette álvilág előnyeit.

Időközben azonban rájött, a drog milyen egészségügyi károsodást okozott a szervezetében, ill. a legnagyobb árat is megfizette: nem nevelheti egyetlen fiát. Ma már szemlesütve beszél korábbi függőségéről, és mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa, sosem késő újrakezdeni. Álma, hogy fiát ismét maga mellett tudhassa, és teljes legyen a családi fészek.

– A saját döntésének a felelőssége mindenkinek ott van a kezében – vonja le a végső konklúziót Földesi Zoltán, a mi dolgunk azoknak az információknak az átadása és alternatívák megmutatása, melyek megerősítik a fiatalt, hogy az egyetlen lehetséges válasz a NEM.

Vélemény, hozzászólás?

Célvonal előtt a Benka

A cigánybáró táncban elmesélve, Ágoston Béla zenéjével