in , ,

„SÜNNAPOK” – bábos tábor a Gyakorlóban

Ezen a nyáron is megrendezésre került a bábos tábor. Mint minden évben, itt a GFF Gyakorló Iskolában, a Cervinus Teátrum szervezésében.

Az ovis, és iskolás gyerekek egy hétig játszhattak önfeledten egymással, s a bábokkal.

Mi volt a program?
Vidám játékok, egyszerű, de ötletes bábok készítése, bábozás, mozizás, fagylaltozás, fürdőzés.

Már az első nap remek volt a hangulat. Az ismerkedő játékok után sünis meséket hallgathattak a gyerekek, majd a világ legegyszerűbb bábjaival, közönséges tárgyakkal: fésűkkel, kefékkel játszottuk el a történeteket. Kis dugósüniket is készítettünk.

Kedden vendégül láttuk az indián táborosokat. A két kis társaság együtt ismerkedhetett az óriásbábok világával. Az 1990-ben játszott „Szietmult az esőcsináló” című bábdarabot néztük meg DVD-n a SÜNI bábcsoport előadásában. A mostani Sünisek be is mutatták a bábokat, ízelítőt adva néhány bábdarabból. A bemutató után a kis „süngyerkőcök” ki is próbálhatták a nagy indiánokat, az osztrák mese óriásait, és a Szegedi Mókás Bocsok néger énekeseit.

Délután nekiláttunk a pálcával mozgatható bábok készítésének. Remek kis nyuszik, babák, királykisasszonyok születtek a gyermekek keze nyomán.

A szerda „mozis nap” volt, de aznap már fintorgó, tátogó békabábokkal játszhattunk, és hasonló csodákat varázsolhattunk zoknikból. Jó mulatság volt a kis szörnyecskéket, fura, tátogó állatkákat alkotni, és utána ezek a kezünkön meg is elevenedtek! A legjobb az volt, hogy kis paravánoknál maguk a táborosok is kitalálhattak meséket, bábjeleneteket, amit egymásnak is eljátszhattak.

Csütörtökön már igazi bábszínházban közreműködhettek a táborozók! Gyakoroltuk a kesztyűs, és botos bábok használatát, majd Mesi, Ádám, és a táborvezetők mellett három mesében is szerepelhetett a népes kis társaság. A Gyakorló ovi gyerkőceinek tartottunk bábelőadásokat. Remek közönség volt: nevettek, tapsoltak!

Ugyanezeket a meséket bemutathattuk a táborzárón is a szülőknek, testvéreknek, nagymamáknak, és nagy sikert arattunk.

Elhatároztuk, jövőre ugyanitt! Megígértem, a következő tábor „marionett bábos” lesz: CSIPIKE BÁBTÁBOR!

A hét sikerét mutatja, hogy néhányan (a szarvasi gyerekek közül) jelentkeztek a Süni Gyermek Bábcsoportomba.

Köszönjük ezt az élményekkel teli hetet a Cervinus Teátrum szervezőinek, a vendéglátó Gyakorló Iskolának, a GFF óvós hallgatóinak: Kis Katalinnak, Gyekiczki Emesének, és a SÜNI Bábcsoportnak!

Gyekiczki Istvánné táborvezető, a SÜNI bábcsoport vezetője, szakvezető óvodapedagógus

Csukás István Ágacskája a Vízi Színházban

Bagi László képeiben benne van a „monyó”