in , ,

Bagi László képeiben benne van a „monyó”

A Súlyzó-köd

A nyári égbolt kevésbé feltűnő csillagképében, a Kis Róka-csillagképben található az a nagy kiterjedésű planetáris köd, amely legutóbb elnyerte a szakmai berkekben rangos elismerést, a hét fotója címet. A közismertebb nevén a Súlyzó-ködről készült képet a két legnagyobb hazai portál, a tavcso.hu és az asztrofoto.hu internetes oldal értékelte a legjobbnak.

– Erről a ködről már több ezer fotó készült, nagyon népszerű a fotósok körében – magyarázza laikusok számára is értelmezhetően Bagi László. Megkockáztatom azonban, hogy ilyen kép még nincs. Igyekeztem minél részletgazdagabban visszaadni a belső szerkezetet, az objektum mélységére fókuszálni, és úgy tűnik, a hosszú munka meghozta a gyümölcsét.

Mint azt korábban megírtuk, egy fotóért kb. egy hónapnyi átvirrasztott éjszakával kell fizetni. Ráadásul a szarvasi asztrofotós – ahogy mondja – csak a prémium minőséggel elégszik meg, aminek következtében tíz képből átlagosan hét a kukában landol. Cserébe viszont mára már több képe futott be hasonló ívet, az M45 nyílthalmazról készült felvételét pedig a National Geographic a hónap fotójának választotta.

– Nagyon szigorú vagyok, számomra olyan nem létezik, hogy megcsúszott vagy defókuszált kép. Képes vagyok hetek munkájától megválni, és csak a legjobb képeket kiválasztani – árulja el a követendő példát az éjszakai vadász.

A gyakorlatias válaszokon túl azonban egy olyan tényezőt is említ, amelyre ugyan minden alkotó törekszik, de szándéktól és profizmustól függetlenül csak keveseknek sikerül elérni.

– Több olyan képem van, amiben egyszerűen nincs benne a „monyó” – állítja, miközben tágra nyílt tekintetemet fürkészi. Egyik barátomtól hallottam a kifejezetést, ma már használom én is. Ez az a bizonyos plusz, többlet, nevezzük bárhogy, ami kiemeli a felvételt a sokaságból.

Az asztrofotós szinte egy percet sem tétlenkedik, máris újabb babérokra törekszik. A felvételt – többek biztatására – eljuttatja a NASA Picture of te Day pályázatra. Magyarországról eddig mindössze két fotósnak sikerült elérnie, hogy a professzorokból álló zsűri a napi tízezer elküldött felvételből a nap fotója címmel illesse munkájukat. Ha az álmot siker koronázza, a szarvasi asztrofotós lesz a harmadik.

Vélemény, hozzászólás?

„SÜNNAPOK” – bábos tábor a Gyakorlóban

Ragány Misa, a csodálatos hangú jogász, marketinges, újságíró, énekes és színész