in , , ,

Királyi előadás az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar tolmácsolásában

Pénteken este teltházas előadást köszönthetett Giricz Katalin Önkormányzati képviselő asszony, aki röviden bevezette az estét.

Visszatérő vendég Szarvason a táncegyüttes, amely ezúttal 28 táncos mellett a 100 Tagú Cigányzenekar negyven szólistáját hozta el a Vízi Színház színpadára, így első alkalommal lépett fel élőzenei kísérettel.

„Magyar kulturális örökségünk két ékköve a magyar néptánc és a magyar cigányzene.” – olvashatjuk az ismertetőben. A kettő ötvözése biztos sikerre számíthat, ezért azonban meg kell dolgozni. Az este a zenészek és a táncosok erőfeszítése meghozta gyümölcsét.

Az előadás történetét Vona Tibor ötletéből Meskó Zsolt írta kerek eseménysorrá – aki ismerős a szarvasi nézőknek (Szerelmem, Sárdy írója). A história a magyarok szeretett Erzsébet királynője – Sissi – magyarországi legendáinak egyike. Erzsébet I. Ferenc József császár felesége 1854-ben – 16 évesen – lett az Osztrák Birodalom császárnéja. Erzsébet mindig is lázadó, a magyarokért kiálló, a magyarokat szerető császárné volt. Andrássy Gyula gróf pedig rajongott a szép Sissiért. Be nem teljesült szerelmükről szólt a „Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány” című produkció.

A táncjáték érdekessége az, hogy a történet báli forgatagban játszódik, vagyis a zenekar és a táncosok szinte végig színen vannak. A királyné szerepét Lázár Anna Dóra táncolta, a gróf: Patonai Norbert, a cigánylány: Morvai Veronika, az ifjú herceg: Benkő Dávid. A további táncosok: Görög Zoltán, Újszászi András, Reszneki Domán, Kökény Róbert, Holman Enikő, Patonai Zsolt, Stana Alexandra, Bánházy Eszter, Rimár Izabella, Péli Róbert, Szabó Dániel, Bistei Judit, Boros Betina, Joó Viktória, Molnár Edina, Szerencse Károly, Filep Viktor. Pálinkó Johanna, Plesovszki Petra, Szűcs Dániel, Kovács Richárd voltak.

A 100 Tagú Cigányzenekar repertoárjából került ki a műsorban elhangzott huszonegy zenei mű, közöttük: Dinicu Pacsirtája minkét felvonásban, Liszt Magyar Rapszódiája, Strauss hat műve – köztük a gyönyörű Kék Duna Keringő –, de volt Kalinka, Hacsaturján Kardtánca, Erkel Hunyadi Lászlójából a Palotás, és Brahms V. valamint VI. Magyar tánca is felhangzott. Nem maradhatott ki Vittorio Monti Csárdása sem. A ráadás része volt Kubányi György: Most kezdődik a tánc című műve. A főprímás Lendvai Csócsi József volt.

Az este valóban fergeteges, semmihez nem hasonlítható, élményt nyújtott a közönségnek. A táncot, a zenét lehetetlen leírni, azt látni, hallani kell! Kiváltság volt e két nemzetközileg elismert együttest egy színpadon látni. Mindkettő zseniális külön-külön, ketten együtt katarzist nyújtottak azok számára, akik e csodálatosan szép előadás alatt a tánc, a zene bűvkörében elvarázsolódtak. Számomra lenyűgöző este volt.

Aki megálmodta az előadást, a rendező, a koreográfus az ExperiDance vezetője Román Sándor volt.

A jelmezek Debreceni Ildikó tervei alapján készültek. A díszlet Meskó Zsolt munkája, aki egyben a társrendezője is volt az előadásnak. Fényterv, látványterv Szimeiszter Balázs. Társproducer: Beke Farkas Nándor, producer Vona Tibor.

Az előadás végén a közönség hosszú percekig felállva, ünnepelte a művészeket.

Vélemény, hozzászólás?

Gyerekkora óta mászik, most, 12 évesen a Grossglockner csúcsára állt

Fókuszban a képviselők: Kiss Attila