in ,

Így készült Szarvason az ország tortája

Urbán Ildikó

Augusztus 20-án egy ország várja izgatottan, hogy végre megkóstolhassa az év tortáját. Idén a rangos zsűri elismerését a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta érdemelte ki. A finomság a magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy csipetnyi sárgabarack pálinkával megbolondítva.

– Hatalmas előkészületekkel együtt zajlik a cukrászszakma egyik legrangosabb rendezvénye Soltvadkerten – állítja Urbán Ildikó cukrászmester. Évről évre több nevezéssel kell a zsűrinek megbirkóznia, idén összesen 39 tortából kellett kiválasztaniuk az ország tortáját.

A háromfordulós verseny utolsó rostáján mindössze négy kreáció maradt fenn: a Fűszeres málnatorta, a Palóc-nemes karamelltorta, a Hortobágyi Naplemente torta, valamint Szó Gellért győztes alkotása, melyekből végül többszöri újrakóstolás után hirdettek eredményt.

Egy nappal Szent István ünnepe előtt már lázas munka folyt a szarvasi cukrászdában is. 400 szelet elkészítésére vállalkoztak a helyi mesterek, amellett hogy az előző évek díjnyertes ízeit is végigkóstolhatják a vendégek.

A tortalapok sütése már az előző nap megkezdődött. A hét rétegből álló tortakölteménynek így már „csak” az összeállítása volt hátra, ami nagy odafigyelést és sok türelmet igényelt.

– Több egyedi hozzávalókat is tartalmaz a recept – árul el néhány kulisszatitkot a tulajdonos, miközben épp meglocsolja a tésztát a barackpálinkával átitatott öntettel. Hagyományos liszt helyett ugyanis mandulaliszt az alapja tortának, aminek kilója 4500 Ft-ba kerül. A sűrítéshez továbbá ún. Pectinre van szükség, aminek kilónkénti ára 22 ezer Ft. A tetejét egy fénylő karamellréteg díszíti, amihez szokatlan módon egy kevés parajdi sót is kell adni.

A legizgalmasabb alkotóanyag mégis a barackpálinka, amiből 25 g-ot kevernek a krémbe. Az aromája összetéveszthetetlen, de elenyésző mennyisége miatt a gyerekek is megkóstolhatják az idei év tortáját.

A pikáns édesség összeállítása igazi türelemjáték. Több rétegnek órákon keresztül kell hűlnie és szilárdulnia, ezért az egész napos munkafolyamatot követően estébe hajlott már, amikor az első szelet az asztalra kerülhetett. A munka dandárja azonban csak ekkor következik: minden egyes szelet külön csomagolást kap.

– Nem merek belegondolni, hogy mikor megyek haza – mondja fáradt mosollyal az arcán a tulajdonos.

A végeredmény azonban kétség kívül megéri. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, 24 órával később már egyetlen morzsa sem marad a 25 tortának megfelelő mennyiségből.

Vélemény, hozzászólás?

Ady Endre és Dankó Pista a Medve Színpad szemével

Kormorán a Körös felett