in ,

Augusztus 20: Szomorkás időben áldották meg az új kenyeret

Még szerda este a Zenepavilonban és a Vízi Színházban kezdődött egy-egy koncerttel a Szent István, keresztény államiságunk és az új kenyér tiszteletére rendezett városi eseménysorozat Szarvason. A két koncert, ha párás körülmények között is, de eső nélkül zajlott.
Tegnap már próbára tette az ünnepelni vágyók elszántságát az időjárás. A Cervinus Teátrum munkatársai egésznapos programsorozattal várták a szarvasiakat, ill. a hosszú hétvégére a környékre érkezőket, de azt azért senki sem gondolta a háromhetes hőhullám után, hogy folyamatosan esni fog és a hőmérséklet alig haladja majd meg a 20 fokot.

Ennek ellenére sokan kilátogattak a Kacsató mellett felállított színpadi sátor elé, ahol a programok zajlottak. Az ilyenkor elmaradhatatlan távúszóverseny után a színpadon a szarvasi sport és művészeti egyesületek, együttesek váltották egymást egészen az esti koncertekig, ill. a tűzijátékig.

A Kacsatónál olimpiai és világbajnokoké volt a főszerep. A nap díszvendége Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó volt, aki a közelmúltban feltámasztott szarvasi birkózószakosztály meghívására érkezett hozzánk. A programok között köszöntötték Kuli Istvánt és Bogár Gábort, akik néhány hete szereztek világbajnoki aranyat és bronzot a Portugáliában, Montemor-o-Velhoban rendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon, valamint edzőjüket, Bátor Györgyöt, Doxit is. A srácokat most is a vízről kellet felcsábítani, mert nem tudták, hogy ma fellépésük lesz.

A délután a Mini Magyarország makettparkban kezdődött, ahol felavatták a történelmi Magyarország közepét szimbolizáló domb főlé emelt stilizált Szent Koronát. Az ünnepi események sora ezután az Evengélikus Ótemplomban folytatódott, ahol Lázár Zsolt evangélikus esperes, Seidl Ambrus katolikus plébános és Cairns-Lengyel Henriett evangélikus lelkész megáldották az új kenyeret. Ünnepi beszédet mondott Babák Mihály polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő is.

– Nemzeti ünnepeink nem csupán alkalmat, de mindenkor helytálló mércét is kínálnak valamennyiünknek a visszatekintéshez – mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő az Ótemplomban tartott ünnepi megemlékezésen- – Különösen így van ez ma, amikor Szent István királyunk alakját, szellemiségét és örökségét helyezi előtérbe az ünnep fénye. Keresztény államiságunk, nemzeti létünk mintegy ezer éve lerakott alapjait mind a mai napig kiállták a történelem viharait. Él nemzet e hazán, mondja a Szózatunk. Ám ezek a viharok, ha el is vonulnak, időnként vissza-vissza térnek, s próbatételeik ma is pont úgy feladatok, kihívások elé állítják hazánkat, nemzetünket, mint István király idejében. A világ, Európa, és benne hazánk, Magyarország, folyamatos változásokat él át. Vannak azonban korszakok, amikor ezek a változások gyorsabbak. Ilyen korba lépett trónra Szent István, és hiszem, hogy ilyen korban élünk most mi, a ma embere is. Akkor az egységes nemzet, az egységes hit és a független állam jelentette azt az erőt, amely Szent István uralkodói erényei nyomán megadta nekünk a fennmaradás és a gyarapodás lehetőségét – vont párhuzamot Szent István kora és napjaink közé Dankó Béla.

Az ünnepi istentisztelet után a város képviselői átadták a kis cipókat a távozóknak. A napot koncertek és a Körös fölött tűzijáték zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Az ország legnagyobb szent koronáját avatták fel a szarvasi Mini Magyarországban

Dr. Kallai János (1961-2015)