in , ,

Idén is várják a kedvenc szilvás süteményeket

Lekvár, gombóc és pálinka – a legtöbben ezeket a fogalmakat kapcsolják össze a szilvával. A Szarvasi Szilvanapok ellenben újra és újra igazolja, hogy a térség jellegzetes gyümölcsének számtalan felhasználási módja létezik. Ennek szellemében kerül minden évben meghirdetésre a receptverseny, vagyis várják a háziasszonyok szilvás, lekváros és gyümölcsös receptjeit.

A Körösök szívében idén is a szilvát ünnepeljük három napon keresztül. A szarvasi szilvának lelke és hagyománya van, misem bizonyítja ezt jobban, mint a szarvasi, tót és szlovák szilvás étkek, amelyek sehol másutt nem lelhetőek fel. Ezért is indítjuk el minden évben receptversenyünket, melyben a keressük a ‘Szarvas kedvenc szilvás sütijét’, hogy hírét vigyük a szilvaíz sokszínűségének – vázolta az ötlet alapfilozófiáját Csasztvan András főszervező.

20150814-IMG_200

Tavaly mintegy 20 nevező közel 60 receptet küldött be a felhívásra, akik közül hagyományos, modern és egészségmegőrző kategóriában hirdettek eredményt.

Nyemcsok Mihályné – Kondoros – hájas tészta receptjével aratta le a babérokat. Marika régóta őrzi nagyanyáink disznótoros finomságát, amelynek az elkészítésére bárki vállalkozhat.

– Nagyon szeretek sütni, és új dolgokat kipróbálni. Ez a süti a család egyik nagy kedvence. Az egyetlen nehézséget ma már a hájas tészta beszerzése jelentheti, de nekem szerencsém van, mert ezt mindig meg tudom oldani. Azt szeretném, hogy ezt a receptet ne csak az idősebbek ismerjék, hanem átörökítsem a jövő generációja számára is – meséli a gyakorlott háziasszony.

A szarvasi nevezők is bizonyították, hogy értenek a szilva nyelvén. Nagyné Demcsák Andrea szilvás-vaníliás morzsájával a modern kategóriában győzedelmeskedett.

– Gyermekkorom óta szeretek sütni. Kísérletezős típus vagyok, vagyis gyakran módosítom az alapreceptet. Ez is recept is egy saját öltet alapján született. Ebben a vaníliás krémet, a fahéjas szilvát és a morzsát társítottam a fantáziámra hagyatkozva. Tavaly neveztem először, de idén is kacérkodom a gondolattal – számol be a sikerről a kisgyermekes édesanya.

Pályázat feltétele a recept hozzávalóinak megnevezése, az elkészítés rövid leírása, valamint az elkészült ételről egy fotó készítése. Továbbá kérik, hogy nevezésnél a pályázó tüntesse fel nevét, címét és telefonszámát. A recepteket augusztus 25-ig a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. címére, Szarvas, Kossuth tér 3. alá vagy a szilvasuti2@gmail.com e-mail címre várják. A díjnyertes recepteket cukrászok készítik el, majd a Szilvanapon a nagyközönség számára értékesítik.

Kedvcsinálónak álljon itt az egyik tavalyi győztes recept, amit bárki kipróbálhat.

Hájas tészta

Hozzávalók:
1 kg liszt, fele finomliszt, fele rétes liszt 
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 tojás
5 dkg vaj
5 dl tej
csipet só

40 dkg sertés háj
2 evőkanál ecet

Elkészítés: Először a kalácstésztát készítjük el. A szoba-hőmérsékletű lisztet összekeverjük a kevés tejben felfuttatott élesztővel, a tojással, a cukorral, csipet sóval, a lágy vajjal, a langyos tejjel és tésztát dagasztunk. Ha kész 1 órát letakarva kelni hagyjuk.

A hájat megtisztítjuk a hártyától és a rostoktól, 2 evőkanál ecettel jól kikeverjük. Akkor jó, ha olyan állaga lesz, mint a tejfölnek.

A megkelt tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és vékonyan megkenjük a hájjal, kevés cukorral megszórjuk. 2x hajtjuk, majd ismét megkenjük a hájjal és ismét 2x hajtjuk. Ezután vékonyra nyújtjuk, késsel négyszögletű kockákat vágunk belőle és szilvalekvárral töltjük, majd félbe hajtjuk és tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Podani Milán a kunmadarasi kánikulában is nyerni tudott

Támogatóink