in , ,

Akcióban a parlagfű ellen

Egy régi és egy új projekt találkozási pontja volt a Martinovics utca. Közel négy éve ugyanis ezt a helyet álmodta meg parkosításra a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület Azóta a cserjék felcseperedtek, a fák nagyobbacskák lettek, és pár időjárási körülménynek áldozatául vált növénytől eltekintve minden az elképzelések szerint alakult. Az újdonságot az a két John Deer traktor jelentette, amely augusztus 24-én már a gyepet egyengette.

A Városszépítők ismét sikerrel pályáztak a Földművelésügyi Minisztériumnál, mintegy 4,5 millió Ft értékben. Az eszközöket elsősorban az egyre inkább elburjánzó parlagfű ellen kívánják bevetni, a Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel karöltve.

– Mint tudjuk, ez a növény rendkívül sok magot termel, és ezek a magok sokáig életképesek maradnak a talajban. Ez pedig abban is megnyilvánul, hogy jelenleg, a parlagfű virágzásának idején is sokan szenvednek allergiától. A mi dolgunk, hogy az okozó forrást megszüntessük– mutatott rá a hosszútávú célokra Dr. Váradi Lászlóné.

Az egyesület a járműveket a Komép Kft. rendelkezésére bocsájtotta. A városgazdálkodási Kft. munkatársai napi nyolc órában tereprendezést és a gyérítést végeznek majd velük, 10 ezer hektáron.

– Nagyon szoros együttműködésben állunk a városszépítőkkel. A pályázatra a munkatársaink hívták fel a figyelmet, az egyesület pedig csatlakozott hozzánk. A mi szakmai döntéseinkre hagyatkozva közös munkát végeztünk, amit végül siker koronázott – nyugtázta örömmel az eredményt Pákozdi János.

A Kft. ügyvezetője hozzátette, ezzel kategóriájában a járműveik száma 10-re emelkedett, ami felgyorsítja az elvégezendő munkát. Az új kistraktorokat jellemzően parlagfűirtásban fogják bevetni, de a városszépítésben is szerepet kapnak.

Ezen túl figyelmeztetett, az allergén növényt csak folyamatos gyérítéssel lehet szinten tartani, kiirtani szinte lehetetlen. Alátámasztásul elmondta, hogy a rendszeres nyírás ellenére is sajnos növekszik az érintett terület nagysága, ezért a lakosság aktív közreműködése nélkülözhetetlen.

A Városszépítők a jövőben a belvárosra fókuszálnak. Ugyancsak pályázati forrásból a piacot szeretnék információkkal ellátni, a könnyebb és hatékonyabb tájékozódás érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Két arannyal kezdett eltiltása után Dombvári Bence

Két előadás egymás után