Connect with us

Színház

Jordán Tamás és Huzella Péter Baka Istvánról

Jordán Tamás és Huzella Péter

Földesi Zoltán főtanácsnok köszöntötte az év utolsó vers a víz fölött estjén a közönséget és a fellépő művészeket, – a Kossuth-díjas – Jordán Tamást és Huzella Pétert, akik Baka István Yorick utolsó monológja címmel, a húsz éve meghalt költő egyik művét vitték színpadra. A zenei részben Huzella Pétert gitáron és harmonikán Huszár Mihály kísérte.

Jelen sorok írója a Cervinus által rendezett első 24 órás versfolyam éjszakáján Rubold Ödön tolmácsolásában hallott a költőről. Baka István költő és műfordító, aki 1948-ban Szekszárdon született. A költő így vall önmagáról: “plebejus vagyok,” nem vagyok sem népi sem urbánus.” …”nekem szellemi hagyományokat kellett keresnem, könyvekből. Tehát ami nekem hagyomány, az szinte mind könyv.” 1974-től Szeged lett otthona, ahol egyetemi éveit is töltötte. A Kincskerő főszerkesztője, és a Tiszatáj című folyóirat munkatársaként is dolgozott.

Huzella Péter szerint: „Talán a vidéki életnek is köszönhető, hogy nem lett széles körben ismert költő egy Budapest-centrikus szocialista világban. Baka István, aki rövid pályafutása alatt sokat kísérletezett a költői képalkotás megújításával, a költészet zeneiségében rejlő lehetőségekkel a szerepjáték-poézissel.”

A Yorick monológjai 1990-ben íródott. Nem könnyű olvasmány, de a mondatokat, gondolatokat hallgatva, nagyon szép és értékes estével zárta Jordán Tamás és Huzella Péter a vers a víz fölött 2015. évi sorozatát. Aki szereti a verseket, menjen el a könyvtárba, és vegye ki Baka István köteteit, érdemes!

A fotókat Babák Bence készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. április 9.

Egészségügy

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

Határmenti katasztrófahelyzetek kezelését célzó integrált válaszrendszerek kapacitásfejlesztése

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Bizonytalan jubileumi évad, garantált felújítások

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect