in , ,

Egy éjszaka a vadállatok között

A Körösvölgyi Állatpark munkatársai már tavaly októberben, novemberben tervezgették, hogy az idei állatkertek éjszakáján hosszú nyitva tartással és programokkal várják a látogatókat. A terv péntek este, az állatkertek éjszakájával egy időben megvalósult, mikor a látogatóközpont udvarán két aranysakál kölyökkel fogadták a gyerekeket és a felnőtt látogatókat. A két ifjoncot gondozójuk felügyelete mellett meg is simogathatták a bátrabbak.

– Tíznapos koruk óta a gondozójuk nevelte őket, eleinte otthon, hiszen éjszaka is kétszer kellett etetni, és most bemutatjuk, lehet őket simogatni. Még abban a korban vannak, hogy tűrik. Már két hete szoktattuk őket a a simogatáshoz, de az létszik, hogy a nagyobb tömeget nem szeretik – árulta el kérdésünkre Lestyan-Goda Judit, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály vezetője. A két aranysakál végleges helye az öreg tölgy és a nyestkutyák között lesz, tudtuk meg, de átmenetileg, amíg meg nem nőnek, a sűrűbb hálójú gyöngybaglyok helyén lettek elszállásolva, ahonnan nem tudnak megszökni.

A sétány mellett elhelyezett karámoknál és voilereknél – természetesen a gondozók felügyelete mellett – erre az estére az állatokat etetni szabad szabály lépett érvénybe. Valószínűleg ezt a napot beikszelik a biológia naptárukba az itt lakók, mint az állatok karácsonyát. A karámok körül gyerekseregek, kezükben zöldségekkel, gyümölcsökkel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet. A szarvasok és a vaddisznók még bírták gyomorral a kajasokkot, de a mosómedvét teljesen hidegen hagyta a dolog. Egy gerendán hanyatt fekve konstatálta, hogy valami ma más, mint a többi este, de egy kis potyakajáért nem adta fel a büszkeségét.

– Ez a mai nap azért van, hogy a látogatók ismerjék meg az éjszakai állatokat, azokat amik a Körös-vidéken élnek, és van az állatparkban, be is mutatjuk – mondta Lestyán-Goda Judit. Este kilenc órától szakvezetés mellett mutatták be az állatokat és életmódjukat. Családi program lévén kézműves foglalkozásokat is szerveztek, amiken az állatpark lakóit igyekeztek még közelebb hozni a gyerekekhez. Éjszakai fénycsapdázástól kezdve a teszten át az előadásig több féle programmal igyekeztek felkelteni a gyerekek figyelmét az éjszakai élővilágra. Hogy egy kicsit nagyobb legyen a motiváció, a játékokban részt vevők garantált nyereményeket vihettek haza.

Vélemény, hozzászólás?

Vízi Színház: Vége a 2015-ös nyári évadnak

Oszlopnak ütközött a Deák Ferenc utcán