in , ,

Tanévnyitó a Vajdában

„Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket Isten dicsőségére”

Ezzel a mottóval kezdte meg 214. tanévét a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2015. szeptember 1-én. Ez alkalommal sem költözködés, sem pakolás nem előzte meg az évkezdést. Immár nyugodt körülmények között, szépen belakott épületünkben kezdhetjük meg az új évünket. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben a tanévben 87 kilencedikes tanuló kezdi meg tanulmányait iskolánkban három osztályban.

Az ünnepélyes tanévnyitón az Evangélikus Újtemplomban Hodálik Pál alpolgármester, Gaál Roland, a Járási Hivatal vezetője és Ördög Endre, az iskolatanács elnöke köszöntötte a tanulókat, tanárokat, szülőket. A kezdő áhítat után Lázár Zsolt esperes megáldotta Tóth Orsolya iskolalelkészünket, akit előző nap szentelt lelkésszé esperes úr Nyíregyházán.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató köszöntötte a tanulókat, különös figyelmet szentelve a kilencedikesekre. Nyári kiváló eredmények sorával támasztotta alá, miért is jó Vajdás diáknak lenni. Kezdve az érettségivel, ahol tanulóink prímán szerepeltek, középszinten 4,33-as eredményt értek el, míg emelt szinten 4,85 lett az átlaguk. 9 kitűnő és 9 jeles tanulóval büszkélkedhetünk, összesen 72 tantárgyi dicsérettel. Nyelvvizsgák terén is jól állunk, a 66 tanulónak összesen 60 nyelvvizsgája van, ebből 10 felsőfokú. Ezek után nem csoda, hogy az érettségizett diákjaink közül 75% egyetemen tanul. Nagy örömünkre 3 tanulónk orvosi egyetemen, 9-en a Budapesti Műszaki Egyetemen, 3-an az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, 13-an a Szegedi Egyetemen folytatják tanulmányaikat. De széles a paletta: anglisztika, informatikus könyvtáros, kommunikáció és média, gazdálkodás és menedzsment, gyógytornász, jogász és sorolhatnánk, még milyen képzéseket kezdenek a napokban diákjaink. És bármilyen hihetetlen, néhányan arra is vetemedtek, hogy tanár szakra jelentkeztek. Leendő kollégáink például matematika-kémia, történelem-etika, angol-német, ének-testnevelés szakokat választottak.

Talán még nem volt példa arra, hogy a Vajda Péter Gimnázium diákjai között világbajnokot köszönthessünk. Kuli István 11.J osztályos tanulónk K1- 200 méteren győzött az ifjúsági világbajnokságon Portugáliában. Szívből gratulálunk. Ugyanitt két Vajdás öregdiákunk, akik néhány éve egy osztályban érettségiztek, szintén remekül szerepeltek. Ők Bodonyi Dóra és Bogár Gábor. Igazi Vajdás kajakos különítmény indul Lengyelországba, az Olimpiai Reménységek Versenyére. Konstantinovics Máté 11.J, Kós Benedek és Grivalszki Tamás 9.B osztályos tanulók is ott lesznek ezen a rangos versenyen. Röpiseink és színjátszóink is szépen szerepeltek a nyáron és Podani Milán is megőrizte országos első helyét az akrobatikus motorversenyen. Két tanulónk, Gyulai Fanni és Nánási Attila Szarvas Város Ifjú tehetsége lett, 3 tanulónk Szarvas város ösztöndíjasaként kezdi meg tanulmányait az egyetemen.

De természetesen a legfőbb dolgunk a tanulás. A szorgalom, a kitartás, a tenni akarás mindig meghozza gyümölcsét.

A 2015/2016-os tanévünk elkezdődött. A sikeres közös munka reményében, egy jó hangulatú, eredményes 2015-2016-os tanévet kívánunk a diákoknak, és a kollégáknak.

Mészáros Tünde ig.h

Rendőrségi felhívás – 44-es forgalmának elterelésével kapcsolatban

A gyöngyfűzés volt a téma az idei kézimunka-szakkörön