in ,

Nagykorú lett a Szilvanapok rendezvénysorozata

Csodálatos napsütésben, kellemes 25 fok mellett nyílt meg a XVIII. Szilvanapok rendezvénysorozata. Úgy nézett ki, hogy az egy héttel korábbi időpontra hozatala meghozta a várt jóidőt, de a fenti időjárás-felelős ma reggelre olyan 4 mm-nyi esővel azért jelezte, hogy ebben a témában ő viccel.

A fesztivál a szokásos ünnepi vonulással kezdődött péntek délután. A tömeg a Cervinus Teátrum mögötti grundtól indult, hogy a Templomtér környékén felállított sátrak között eljusson a Tessedik Sámuel Múzeum előtt felállított fesztiválsátorba, ahol a város, a járás és a megye vezetői mellett a testvérvárosok küldöttségei részéről is köszöntötték a közönséget.

– A testvérvárosi kapcsolatok jónéhány éve köttettek. Szilágysomlyó és Szarvas között cserediákok jöttek, mentek, szerelmek szövődtek, sport és gazdasági együttműködés alakult ki. A két település továbbra is elkötelezett a kapcsolatok még mélyebbé tételére, így a 25 éves évfordulón oly módon kívánják ezt megerősíteni, hogy újra aláírják a testvérvárosi szerződést – mondta Gombár Hajni, a fesztiválsátor háziasszonya pénteken, a XVIII. Szilvanapok nyitó ceremóniáján, mielőtt Septimiu Cătălin Țurcaș, Szilágysomlyó polgármestere és Babák Mihály megerősítőleg ismét aláírták a testvérvárosi szerződést. Eljött az akkori polgármester, Muresan Ioan is, aki 1990-ben vette a bátorságot, és az akkori nem éppen baráti hangulatban Demeter László polgármester mellett kézjegyével látta el az okmányt. Nagyjából eddig a pillanatig volt Szilágysomlyó első embere. Mire hazaért, már nem ő volt városa polgármestere. Szilágysomlyóval a kapcsolat azóta is töretlen. A jelenlegi polgármester, Septimiu Cătălin Țurcaș is szívesen jött Szarvasra. Őt már nem fenyegeti az a veszély, hogy hivatalától megfosztva térjen haza. Egy-egy oklevéllel köszönte meg azoknak, akik a 25 év alatt ápolták a két település kapcsolatát.

Hagyományosan a Szilvanapokon köszöntik azokat a kertészkedőket, akiknek volt bátorságuk megmérettetni magukat, ill. azokat a jó tanulókat és sportolókat, akik országos versenyeken öregbítették Szarvas hírnevét. A “Jó tanuló, jó sportoló” díjat Bagócsi Jázmin, Bakula Illés Boldizsár, Pekár Edina és Konstantinovics Máté érdemelte ki. Az év sportolója díjat Fábri János erőemelő vehette át. Köszöntötték Homonnai Lucát és Kuli Istvánt is, akik a közelmúltban az ifjúsági világbajnokságon verték a jövő reménységeit, valamint színpadra várták a szintén dobogós Bodonyi Dórát és Bogár Gábort is. Itt vehette át aranydiplomáját Szirony Pál testnevelő is.

Az este koncertekkel, vidám hangulatban telt, de a borzasztó magyar-román meccsről jobb elfeledkezni.

Jobbik: Az a dolgunk, hogy először a sajátjainkat védjük meg

Szép lányok, jó pálinkák és zene minden mennyiségben a Szilvanapok második napján