in , ,

Pálinkás Luca írói debütálása: Elsőkötetes szerzőt köszönthet Szarvas

Pálinkás Luca

​Pálinkás Luca a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének hetedik osztályos tanulója első szépirodalmi kötetével jelentkezett a Digitális Kalamáris Kiadó ​kiadásában és gondozásában megjelent Három írás című kis könyvvel. A Gyakorlóintézmény tehetséggondozó programjának támogatásával megjelent kötetet Bíró Gyula igazgató, író, a kötet szerkesztője ajánlja az olvasók figyelmébe, Érzékeny Hártya című előszavában:

“A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézmény tehetséggondozó programjának egy újabb jeles darabját foghatja kezében a tisztelt olvasó. A Digitális Kalamáris Kiadó gondozásában Pálinkás Luca Krisztina „már nem hatodikos-még nem hetedikes” tanuló, írópalánta Három írás című prózakötetét ajánlom szíves figyelmébe kedves érdeklődő olvasóiknak. Különös érzés egy tanítvány kötetét szerkeszteni, egy tanítvány kötetét ajánlani, mert e mögött bizonyos, hogy több van, bizonyos, hogy más van, mint egy tanítási órák által megszabott keretrendszer. Luca nem csupán kiváló tanulója az iskolának, de érdeklődése, kreativitása, alternativitása, izgalmas színfoltjává teszi intézményünknek. Ő magát „csodabogárnak” érzi, s nyilván az is… Könyvét kezembe fogva jólesően gondolok csodabogárságára. Három írás, amelyeket sok-sok korábbi töredék, szösszenet előzött meg, és próbálkozások. Lesznek még ilyenek. A próbálkozások eredményt szülnek. Ilyen eredmény lehet egy könyv is. Például ez a könyv. Vagy majd több is…

A tizenhárom éves szerző írói világáról írni, hm… Nehezen menne. Egy kiváló alkotó lehetőségéről, tehetségéről, lényegesen könnyebb feladat. Luca az Országos Író-Deák Szépírói verseny első helyezését megnyerve, s különdíját is elhozva, „bejelentkezett” az „alkotói szakmába”. Hesse, a kiváló német író a művészetet finom, és érzékeny hártyának írja le, közöttünk és a világ szíve között. Hesse ezt a gondolatát, amikor fejtegeti, akkor ezt a hártyát vékonynak képzeli, és semmiképpen egy páncélnak. Luca érzékeny hártyával szövi körül magát, amelyet néha-néha felszakítva közel kerül „a világ szívéhez”. A művészeket tiszteletre méltónak szoktuk találni, néha kissé csodabogaraknak, de ahogy Márai mondja, a művészek Isten gyermekei, akik bizonyosan a legnehezebb részt választották. Nekem a művészet útkeresés, önmegvalósítás, „önkifröccsenés”, amikor az író, zenész, színész nem törődik azzal, hogy értik-e őt, hogyan vélekednek az alkotásairól, egész egyszerűen originális akar lenni.

A Gyakorló egy műhely. Olyan műhely, ahol test, lélek, értelem és érzelem különös elegyként van jelen. Az elegyet a szeretet, a kölcsönös tisztelet, a hit, és a tudás, ami összeköti. A jó pedagógia ápolja és védi, kibontakoztatja a tehetséget. Mert néha védeni kell. Néha „rugdosni”, néha szelíden biztatni, néha kapaszkodót nyújtani, és leginkább teret adni. A Gyakorlóiskola második irodalmi kis kötetét veszi kézbe az érdeklődő olvasó. Egy érzékeny, egy rendkívül impulzív, tehetséges, „hártyatáncot” járó tanuló, író első szárnypróbálgatását. Nekem különös büszkeség, hogy Luca tanáraként, az intézmény vezetőjeként különös tehetségeket gondozhatunk, legyen az sport, tanulmány, művészet, és megannyi terület, ahol a Gyakorló márkanév megcsillan.

Drága Luca! Legyen ez a kiskönyv irodalmi utad első állomása, és kövesse még ezt a kis kötetet számtalan „világérzékeny” írásod.”

Pálinkás Luca Krisztina: Három írás, Digitális Kalamáris Kiadó, Szarvas, 2015/szerk.:Bíró Gyula, Tipográfia: Tatai László, nyelvi lektor: Krátky Anita ISBN: 978-615-5431-07-4/ A kötet megvásárolható a szarvasi Líra Könyvesboltban 700 Ft/kötet áron, vagy a Gyakorlóintézményben.

​Sz.Zs.​

Ismét sikeres hétvégét tudhatunk magunk mögött

Reggelivel jutalmazták a bringázókat