in ,

Ötödik éve kukoricáznak Csabacsűdön

Öt éve, az első Kukoricanap előtt, tele voltak kételyekkel, hogy van-e igény egy ilyen rendezvényre, árulta el Jansik Györgyné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke szombaton. Az ötödik alkalom megnyitóján már bátran kijelenthette, hogy az idő őket igazolta.

Az ötödik alkalomra eljött dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki gratulált a szervezőknek, hogy egy ilyen ünnepi alkalmat szentelnek ennek a növénynek, ami évszázadok óta jelenti a megélhetését az alföldi embereknek.

– A tengeri egy elválaszthatatlan része a magyar tájnak, különösen itt, Békés megyében, ahol az ember hatalmas, 10-20 kilométeren keresztül hatalmas és gyönyörű kukoricatáblákat láthat. Azt is mondhatnánk, hogy ez az őshazája a kukoricának, ha nem egy újvilági növény lenne. Az elmondható, hogy évszázadok óta a megélhetése az az alföldi embereknek itt Békés megyében is, és olyan mezőgazdasági kultúra amire biztosan lehet alapozni. Persze rendkívül sok munkát is jelent. Ha belegondolunk abba, hogy elődeink az összes kukoricát kézzel, vagy lóvontatta vetőgéppel vetették, megkapálták, ha kellett, többször is, kézzel törték, morzsolták. El lehet képzelni, hogy mekkora változás az, ami egy generáció alatt bekövetkezett. Ezért is fontos, hogy ezek a hagyományok megmaradjanak, amik a kukorica termesztéséhez fűződnek, az eszközök, a szokások, és azok a különböző vigalmak, amik ezzel együtt járnak, hiszen ha megvolt a betakarítás, akkor bizony azt meg is ünnepelték rendesen, úgy a maguk módján – mondta dr. Fazekas Sándor köszöntőjében.

A megnyitó után a résztvevők lovaskocsikon a tetthelyre, a kukoricaföldre hajtattak, ahol hamarosan kezdetét vette a kukoricatörő verseny. Az idén is tíz csapat nevezett. A csabacsűdiek adnak a jóérzésre, ill. arra, hogy senki se menjen haza üres kézzel. Ennek megfelelően a zsűri az eredményhirdetésnél is tíz, csupa leg kategóriában adott át díjakat. A legalaposabb betakarító csapat Kötözgető ápolók, legösszeszokottabb a Mázlisták, a leglátványosabb Kukor Icáék, a legfiatalabb hagyományőrző Kukorica Marcsiék, a legszorgalmasabb az Evangélikus egyház, a Legkitartóbb a Misa-Farm, a Legtapasztaltabb Kardos, a példamutató fiatal gazdák Kukorica Jancsiék csapata lett. Korhű ruházatukért a csanádapácaiak vehettek át ajándékot, de díjazták a legidősebb és a legfiatalabb betakarítót, Molnár Györgyöt és Litauszki Vanesszát is. Az idén a Góré nagydíjat a Csutkás csibészek vihették haza, akik elmondták, hogy elhatározták, hogy addig neveznek a törésre, amíg el nem viszik a fődíjat, de már a színpadon újratervezést hajtottak végre, és megígérték, hogy jövőre is eljönnek.

A napszámosok a kukoricatáblától az eseményre érkezett polgármesterek szabadfogású kukoricatörő-versenyével búcsúztak. A sztánai Papp Hunor református lelkész és a kardosi polgármester, Brlás János és a szentandrási Sinka Imre mellett a hazai pálya előnyét élvező Molnár József összecsapása igazságos döntetlen zárult. A szabályok szerint inkább egy négyes leléptetéssel kellett volna zárulnia, mert mind a négy falu első emberének besegített a közönség. De Csabacsűdön nem rontják el a hangulatot ilyen kukacoskodással, így efelett is “fő a jókedv” jegyében elsiklott a zsűri.

Az idén először ejtették meg a pálinkák versenyét. A megmérettetésre kettő, szilva és egyéb gyümölcs kategóriában egyből 42 üveggel neveztek. A 2015-ös Kukoricanap legjobb pálinkájáért a csabacsűdi Komár Pál emelhette magasba a serleget. Nem csak az italok versenyeztek szombaton, de ételekkel is a zsűri elé járultak a csapatok. Közülük a legfinomabbat a csabacsűdi szociális intézmény munkatársaiból verbuválódott Tengeri szemek csapata készítette. Melléjük a csanádapácai Dohánylevél Egyesület, ill. a szentandrási Békessy János Helytörténeti Egyesület teamjei állhattak.

A közönséget egész nap színpadi programok egész sora várta. A Cervinus Teátrum, a csanádapácai és a sztánai vendégek műsora mellett a sztárvendég a Tesók párosa volt.

Vélemény, hozzászólás?

Elfogták a rendőrök a szarvasi rablás gyanúsítottját

Furár és Bakró duplájával győzelem a Tótkomlós ellen