in ,

Közös nevezőre került a közbiztonság

Közel egy hónapja egy helyről vigyáznak a település biztonságára a mezőőrök, a közterület-felügyelők, a kamerarendszer munkatársai és a polgárőrök. A költözés még jelenleg is tart, de a munka már megkezdődött a Városi Közbiztonsági Centrumban. Megszokott, testületi ülés előtti bejárásokon itt találkoztak a képviselők, és szemrevételezték a változásokat.

– Elemi igény merült fel arra, hogy az önkormányzati hatáskörünkön belül erősítsük a város közbiztonságát – magyarázta a centrum kialakításának hátterét Dr. Melis János jegyző. Ennek következtében megerősítettük a kamerarendszert, megnöveltük a közterület felügyelet számát, és igyekeztünk a Polgárőrség számára is megfelelő körülményeket teremteni.

Az ötlet alapja a Szabadság út 25-27. számból való költözés volt, ahol korábban a központi kamerarendszer kapott helyet. Így merült fel, hogy a város közbiztonságát érintő valamennyi szervezet egy épületbe kerüljön.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Petőfi utca 12. alatt található, ún. Pálinkás-féle ingatlant az önkormányzat néhány évvel ezelőtt 14 millió Ft-ért vásárolta meg. A felújításra további 12 millió Ft-ot fordítottak, amelyek között számos, előre nem látott munka is helyet kapott. Ilyen volt pl. villamoshálózat teljes cseréje, az informatikai hálózat felújítása, és komoly összeget emésztett fel a megfigyelő állomás áttelepítése is.

Az épület felosztását Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnöke ismertette. Először a pincébe vezetett az útja, ahol a polgárőrség ruha-és kellékraktára és egy egyelőre funkcióját kereső kisebb helyiség található. A legnagyobb teret megbeszélések, közösségi rendezvények lebonyolítására használják majd, mivel mintegy 30-40 fő befogadására alkalmas.

– A fűtés egyelőre még nincs megoldva, az aljzatbetonra pedig egy burkolat kellene, hogy egy kicsit kellemesebb legyen itt tartózkodni – tért ki a terem hiányosságaira is.

Az emeleti részen a polgárőrség és a közterület felügyelet irodája került elhelyezésre, továbbá egy térfigyelő szobát is berendeztek.

– Egyelőre négy nagy monitorral figyeljük a várost, két alkalmazottal – ismerteti a részleteket a helyiségbe lépve Blaskó Péter közterület-felügyelő. A Szarvasi Rendőrkapitányságon is pontosan ugyanazokat a képeket látják, mint mi. Folyamatos kapcsolatban állunk az ügyeletes tiszttel és a szolgálatirányító parancsnokkal, és ha bármi történik, közösen cselekszünk.

A település jegyzője elismerte, vannak még megoldandó feladatok a Városi Közbiztonsági Centrumával kapcsolatosan. Ilyen pl. egy autók mosására alkalmas rész és egy befedett beálló kialakítása, ami megkönnyítené az épületben dolgozók munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

Strandolás szeptemberben: Fonyódligeten táboroztak a gyakorlósok

Sikeresen zárult a Mobilitási Hét Szarvason