in , , ,

Próbalázban a Lili bárónő

Erdélyi Tímea (Lili) és Boronyák Gergely (Illésházy gróf)

Vasárnap Varga Viktor rendező megengedte, hogy végignézzünk egy folyamatos próbát, (nem összpróbát). Meg kell mondjam, nagy élményben volt részünk. A színészek nagyrészt már a szövegüket, a dalokat szövegkönyv nélkül is tudják.

Új szarvasi kedvencek születnek a teátrumban, ami nem jelenti azt, hogy az eddigi színészek ismertsége megkopna, sőt!

Erdélyi Tímea, biztosan számíthat a közönség szeretetére, akiről Varga Viktor rendező, a következőket mondta pár nappal ezelőtt: „Erdélyi Timi felelősségteljes színésznő. Mindig felkészült, pontos, precíz, üde színfoltja a színpadnak. Ennek nagyon örülök, mert így képzeltem el.” Erdélyi Tímea Lili szerepét játssza és énekli, egy határozott fiatal lányt. Lili, szerepbeli apja megfogalmazása szerint: „Szép, mint az anyja, de makacs, mint az apja.”

Varga Anikó két felolvasóesten is bemutatkozott már a szarvasi közönségnek. Most Illésházy Krisztina szerepében lép színpadra. Szerepe humorral átszőtt, esendő, ezért válhat kedvessé a szarvasi közönségnek. Nővérét, Illésházy Agáthát Dósa Zsuzsa játssza, énekli. A két nővér azért érkezik a kastélyba, hogy átvegyék örökségüket. Dósa Zsuzsát ismerve ismét egy újabb arcát ismerhetjük meg. Lovagjukat, Malomszegi bárót – Nádházy Péter alakítja, aki a Csodaszarvasba érkezett a Cervinus Teátrum társulatába. Ezúttal az újgazdag, felkapaszkodott báró szerepét osztotta rá Varga Viktor rendező.

A harmadik új név a társulatban Szemerédi Bernadett, aki vasárnap nem volt Szarvason – más színházi elfoglaltsága miatt –, de volt alkalmam beszélgetni vele, és biztos vagyok benne, Bernadettet is megszereti a közönség, aki Sasvári Clarisse szerepét alakítja majd Bardon Ivettel felváltva, mert mindketten elfoglalt fiatal színészek. Ivett a Csodaszarvasban játszotta Ara szerepét, és mint akkor, most is vidám, cserfes lányt varázsol a színpadra. Bernadett és Ivett a szép hangjukat kivéve, más habitusú színésznők, emiatt valószínű más-más Clarisset fognak színpadra vinni. Sasvári Clarisse „a taktaharkányi Kiscsillagok Színi Társulat legnagyobb csillaga” – hangzik el saját megfogalmazásában a darabban. Nem mellesleg az előadás szubrett szerepe Clarisse, így mindketten sikerre számíthatnak.

A szubrettnek táncos komikus is kell, aki nem más, mint Remeteházi Galambos Alfréd Iván, azaz Frédi, akit Maróti Attila személyesít meg. Igazi vicces, csetlő-botló szerep. Ebben az előadásban Maróti Attila egy teljesen másik arcát mutatja meg a szarvasi közönségnek, ami azonban nem kevésbé szerethető.

Illésházy László grófként Boronyák Gergely ismét komoly fiatalembert játszik – hiszen a Csodaszarvasban Hunort, a komoly, a türelmes, az okosabb fiút alakította. A fiatal gróf, titokban színdarabot írt, már indulásra kész, de megpillantva Malomszegi Lilit, beleszeret a fiatal lányba, és játékba kezd. A gróf, a Lili bárónőben a klasszikus operett főszereplő, akinek meg kell küzdenie szerelméért.

Végül, de nem utolsósorban Becsei, Illésházy gróf intézője szerepét Benkő Géza alakítja. Becsei az igazi túlélő, aki mindenért, mindenkitől pénz kap, valószínű az előadás vidám figurája lesz.

Két kisebb szerepben Balázs Henriett és Magyari László színészként is megjelennek a színpadon.

A koreográfiát Magyari László készítette és tanította be. A tánckar Balázs Henriett, Dunaveczki Éva, Kinyik Flóra, Biczó Panka, Finta Gábor, Horváth Dániel, Magyari László, Balogh Dávid.

A dalok, amelyek elhangoznak: Egy kis cigaretta…, vagyis a Cigaretta keringő, a Gyere, csókolj meg szaporán, tubicám…, a Tündérkirálynő, légy a párom, a Drágám, engem sose féltsen…, a Szellők szárnyán…, hogy csak a legismertebbeket említsem. A zenei vezető Derzsi György. Varga Viktor szerint: „Húztunk, vontunk, aztán majd meglátjuk. Nagyon profi zenei vezetőnk van Derzsi Gyuri személyében. Gyurinál jobban senki nem ismeri az operettet. Fiatal, így bátran nyúl hozzá, bátrabban mer autentikus lenni, és bátrabban mer szabad lenni. Nem szentély számára a partitúra, de tiszteli annyira, mint egy oltárt, – hogy szépen fogalmazzak. Ennek köszönhetően a felesleget eltávolította, és bátran alakította át. De Huszka zsenialitását, zenei sokszínűségét mutatja, hogy bárhol, bármit húz ki belőle a zenei vezető, semmit nem veszít, sem a fényéből, sem a hangulatából, sem a tartalmából. A zeneszerzőnek ez a fajta zenei világa, stílusa, ahogy fel van építve, ez az operettet, öröm végighallgatni, mert szép az egész, de hosszú lenne, ha mindent megtartanánk. Ezért húzni kellett.”

A bemutatók időpontja: október 8-án 14 órai kezdettel, 9-én és 10-én 19 órai kezdéssel.

Köszönöm Varga Viktornak főrendezőnek, hogy belepillanthattunk a próbafolyamatba.

Vélemény, hozzászólás?

Sikeresen zárult a Mobilitási Hét Szarvason

A kutatói pályát népszerűsítették tegnap éjszaka