in , ,

Partiumi kiránduláson a Vajdás diákok

A Rákóczi Szövetség által, idén negyedszerre megszervezett partiumi kiránduláson a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium öt tanulója vett részt egy tanárunk kíséretében.  Borzovánné Burai Julianna, Urbán Roberta, Urbancsok Anett, Lestyán Sára, Sebők Anett és Sebők László. Szeptember 25-én, pénteken indultunk Szarvasról, hogy először Békéscsabán, a „fiú” országbeli, majd Nagyszalontán, az anyaországbeli csoportokkal találkozva, együtt fedezzük fel az egykor Magyarországtól elszakított területek egy részét.

Nagyszalontán először a Csonka toronyban található Arany János Emlékmúzeumot járhattuk be, egy igen izgalmas előadással fűszerezve. Ezután átmentünk az Arany János Iskolaközpontba, ahol egy kisebb bemutató révén megismerhettük az ottani diákéletet és tanulmányi lehetőségeket. Mielőtt tovább indultunk volna, egy kis történelmi jellegű városnézést is beillesztettek a programba szervezőink. Az estét egy finom vacsora elköltését és a szállás elfoglalását követően egy feledhetetlen Edda koncerttel zártuk Aradon, amire, bár csak véletlenül, de eljutottunk.

Szombaton reggel 8 óra körül indultunk tovább, először a Hungária szobor, majd pedig a Vesztőhely megkoszorúzása után ismét egy iskola felé vettük az irányt. Megismertük az aradi Csiky Gergely Főgimnázium történetének egy részét, és bebarangoltuk az iskolát, majd a pécskai és a máriaradnai búcsújáró templomban hallgathattunk meg egy-egy históriát az épületek történelméből. Sajnálatunkra a világosi és a solymosi várat nem tekinthettük meg közelről az előző esti esőzések miatt, viszont kárpótolt minket a Bohus-kastélyban tett látogatásunk, ahol apróbb szervezési fennakadás ellenére is nagyon jól éreztük magunkat. A szállásunk aznap Temesváron volt, itt is egy jóleső séta a városban és meleg vacsora várt ránk.

A vasárnap reggelt étkezés után kis városnézéssel kezdtük, majd mindenki dönthetett, hogy református, vagy katolikus istentiszteleten szeretne részt venni. A mi csoportunk Tőkés László egykori templomában tartott református istentiszteletet választotta. Ezt követően találkozott a másik társasággal és együtt tudhattunk meg még többet a Temesvári Belvárosi Református Templomról. Végül, de nem utolsó sorban, egy kis öt perces harangjátékkal búcsút vettünk egymástól és mind a partiumi, mind a magyarországi busz hazaindult.

Délután öt óra tájban érkeztünk haza, szép emlékekkel és sok új ismerettel gazdagodva.

Sebők Anett 12. J oszt. Tanuló

Folytatódik az Írók klubja

Bajnokveréssel indítottak idehaza a lányok