in , ,

Ismerd meg Budapestet!

Kirándulni indult a Benka felső tagozata október elején, hogy nyakába vegye a fővárost és kicsit ismerkedjen vele!

Kifejezetten tanulmányi kirándulás volt, a gyerekek minden látnivalónál megállapították, éppen milyen órán vagyunk. Igyekeztünk úgy ismerkedni a nevezetességekkel, látnivalókkal, hogy minél érdekesebb legyen és élményekkel tele, fáradtan térjünk haza. Úgy gondolom, ez sikerült!

Buszunkat a Hősök terénél hagytuk, és földalattival utaztunk az Operához, majd az Andrássy úton sétálva jutottunk el a Miniversumba, ami egy óriási terepasztalt foglal magában, Budapest nevezetességeit és városait építették meg makettekből, de láthattuk Bécset és Ausztria más városait is. Ez az interaktív technika és földrajz óra volt az első állomásunk.

Majd tényleg nyakunkba vettük a várost. Gyalogosan indultunk a Szent István Bazilikához, aminek a tetejéről néztük végig a főváros nevezetes épületeit. Az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, így elénk tárult Budapest panorámája. Örömmel keresgették tanulóink a már megismert épületeket.

Kis pihenő után tovább sétáltunk és a Lánchídon keresztül „átszeltük” a Dunát, és a 0. kilométernél felszálltunk a Budavári Siklóra, ami 90 másodperc alatt a Várhoz szállított minket.

Fagyizás közben a Mátyás templomhoz sétáltunk, aminek a szomszédságában található a Magyarság Háza. Ez az épület ad otthont a Mi, magyarok – interaktív kiállításnak, mely a magyarságot egy időutazás keretében a Kosztolányi által legszebbnek tartott tíz magyar szóval mutatja be. Itt aztán minden tanórán résztvettünk! Az anya, a gyöngy szavak a nyelv és a versek világába kalauzolt, a szűz és az ősz a biológia-, kémia- és földrajzórákat juttatta eszünkbe. A kard, a vér, a csók a történelem, a művészettörténet-órát és az énekórát foglalta magában. A sír szó a tudósokra emlékezett, a láng pedig a jövő nemzedékére utalt. A szív pedig a magyar sportolókat idézte. Ez a kiállítás igazán nagy élményt nyújtott, hiszen játszva szereztünk tudást! Szívből ajánljuk mindenkinek, hogy látogasson el ide!

Aki úgy gondolja, hogy van még más tantárgy is, pl.a matematika, ami kimaradt volna, téved! „Testnevelésóra” keretében lépcsőn másztunk fel a Bazilika tetejére és gondosan számoltuk, hogy biztosan megvan-e a 302 lépcső.

A program zárásaként lépcsőn mentünk le a várból és a Vérmezőnél szálltunk fel a buszunkra. Elfáradtunk, jól esett már az ülés, de nagyon tartalmas napot zártunk. Útban hazafelé már a következő budapesti kirándulást terveztük, hiszen fővárosunk nagyon sok érdekességgel vár még minket!

Révész Éva pedagógus

Főhajtás az aradi vértanúk előtt

Schäffer Erzsébet: Minden rajtunk múlik