in , ,

Mustoló 2015 a Gyakorlóban: „Itt minden a legjobb…”

Ha ősz, akkor szüret. A termények, gyümölcsök betakarításának az ideje. A mezőgazdasági munkában is most van a hajrá, hogy aztán megelégedetten kezdhessék el a gazdák a csendesebb téli időszakot. Ha ősz, akkor a Gyakorlóban is pezsgés, mozgolódás, állandó szervezkedés, szorgoskodás. Nálunk ugyan a tél sem mondható csendes, eseménymentes időszaknak, ám az ősz napsütéses, de már nem forró, lassan rövidülő napjaival mégis mindig egy különleges időszak az intézmény életében.

A sok rendezvény, esemény, megemlékezés közül is kiemelkedik hagyományos szüreti mulatságunk a Mustoló. Ilyenkor megmozdul a gyakorlósok apraja nagyja, hogy felejthetetlen hétvégét varázsoljon a hozzánk járó családoknak és pedagógusoknak, sőt az érdeklődő városi polgároknak is. Aki nyitott szemmel és füllel járt a városban, különösen a piac környékén, már hetekkel ezelőtt kidoboló gyerekektől szerezhetett arról tudomást, hogy mire készülnek a Gyakorlósok.

Sportolással hangolódtunk az előttünk álló mulatozásra, eszem-iszomra.  Mustoló-kupa utcai futóversenyünk alaposan megmozgatta és bemelegítette a diákokat, hogy aztán az udvaron különféle sportágakkal és az egészséges életmóddal ismerkedhessenek játékos formában. Majd a szombati napon intézményünk igazi nyüzsgő sokadalmat látott vendégül. Kora reggeltől szorgoskodtak a szülők, nagyszülők, gyerekek és pedagógusok, hogy elkészüljenek a hagyományos magyar bográcsos ételek. Gyönyörű terítékkel és szíves vendéglátással kápráztatták el a gasztronómiai zsűrit, amely csak hosszas tanakodás után tudott eredményt hirdetni. Nem volt könnyebb helyzetben a másik zsűri sem, amely az idei év kreatív feladatát, az óriás állatbábokat értékelte. Túlzás nélkül állítható, hogy ehhez fogható eredeti, ötletes, jól kivitelezett alkotások még nem születtek a Mustoló történetében. A feladat aktualitását a közelgő Állatok Világnapja adta, így az óriásbábok jövő héten is megtekinthetők intézményünk udvarán.

Most sem maradhatott el a lovas kocsis felvonulás, amely alaposan felrázta az álmos szombat délelőtti várost. A 3. osztályosok hagyományőrző műsorukat a zene pavilonban és az intézmény udvarán is előadták nagy sikerrel. Láthattunk lovas torna bemutatót, készíthettek és kóstolhattak mustot az érdeklődők, megízlelhettük az idei méztermést, játszhattak a gyerekek népi ügyességi játékokat és természetesen a trambulinok sem maradhattak zárva egy ilyen mozgalmas délelőttön.

A sok-sok élményen kívül óriási értéke ennek a rendezvénynek a közösségformáló ereje. Újdonsült kis óvodásaink, első osztályosaink és szüleik talán most tapasztalhatták meg először mit is jelent a Gyakorlós családba tartozni. A cikk címe egy gyermek sommás véleménye a Mustolóról, és ennél jobban nem is kell méltatni az eseményt: „Itt minden a legjobb”.

Roszik Melinda

Szemétkérdés: A huszonnegyedik órában járunk

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek Szarvason