in ,

Csalogató: Ajánlat a fotók kedvelőinek

Aki szereti az érdekes dokumentumfotókat, és rá tud szánni egy napot, utazzon el Budapestre, és nézze meg a Néprajzi Múzeumban kiállított képeket. Nem fog csalódni. Október 25-ig tart nyitva egy válogatott fotókiállítás a 60 éves World Press Photo évfordulónak tiszteletére. 2015-ben az évente kiírt pályázatra 131 országból 5.692 fotóriporter küldte be képeit. A beküldött 97.912 fotó értékelésével Amszterdamban a tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött, és tizenhét nemzet negyvenkét fotográfusát díjazták nyolc kategóriában. Ezekből állt össze a kiállítás anyaga. A vándorkiállítást a világ 45 országában 100 helyszínen állítják ki, és milliók látogatják.

A Múzeum csarnokában nagy méretű tablókon állnak a képek. A rendezők tematikusan rendezték el a fotókat. A főbb kategóriák a következők: Hétköznapok; Családi szeretet; Természet; Korunk kérdései; Portrék, Sport; Vezető hírek. Egy-egy témakörben egyedi képeket és képsorozatokat állítottak ki a díjazottak közül.

A nagydíjas kép egyedi és meghökkentő: egy „meleg” férfipáros együttlétének legintimebb pillanatát ábrázolja. Az egyik legmegrázóbb kép egy angyalarcú kislány utolsó perceit rögzítette: egy vulkánkitörés okozta földcsuszamlás temette be nyakig, és nem tudták megmenteni. Egy díjazott képsorozat ugyancsak megdöbbentő: az Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülő szétszóródott maradványait fényképezte a fotós: búzamező közepén repülőgépülésbe csatolva hevern egy utas testének maradványa, egy másik utas teste egy lakóház födémét áttörve a ház hálószobájában landolt; egy-egy kupacban hevernek az utasok személyes tárgyai.

Természetesen békésebb, művészi képek is láthatók, különösen a sport és a természet kategóriában: a síugrókról, rögbizőkről, a világbajnoki serlegnek örvendező focistákról; a húsevő növényekről, a növények és állatok különös szimbiózisáról. Csak a humor hiányzik a kiállításról.

Egy külön teremben válogattak a Wold Press Photo előző 34 évének első díjas képeiből: csupa-csupa háborús kép: merényletek, főbelövés, a chilei ellenforradalom: Allende elnök halála, Koszovó, öbölháború, Angola, Libanon, Afganisztán, arab tavasz, Palesztina. Ez bizony elszomorító felsorolás.

Hasznos tanács az útra kelőknek. 7.30-kor indul a vonat Szarvasról, a Keleti-pályaudvartól a kettes metrón negyedik megálló a Kossuth tér. Itt van a Néprajzi Múzeum az Országházzal szemben. A kiállítás 10 órától nyitva. 12.10-től óránként van vonat hazafelé. Belépődíj 2100 Ft, nyugdíjasoknak 1000 Ft. Október 20-tól 23-ig kedvezményes belépők válthatók.

Néhány képet kimásoltunk a fotókiállítás prospektusából – ízelítőnek.

Díjazott képek 2015
01 Az orrszarvú mint kultikus állat
02 Bombázás után
03 Migránsok a tengeren
04 „Meleg” pillanatok (fődíj)

Archív díjazott képek
05 A szerzetes tűzhalála (1963)
06Testvérharc (Vietnam, 1968)
07 Célt tévesztett napalmbomba (Thaiföld, 1973)
08 Vulkánkitörés után (Kolumbia,1986)
09 Egyedül (Kína, Tienanmen tér, 1989)
10 Hajléktalanul

Vélemény, hozzászólás?

MagyarBrands elismerést vehetett át az MTI békésszentandrási származású vezetője

Szarvason járt az egykori forradalmár