Menu
in ,

Csalogató: Ajánlat a fotók kedvelőinek

Aki szereti az érdekes dokumentumfotókat, és rá tud szánni egy napot, utazzon el Budapestre, és nézze meg a Néprajzi Múzeumban kiállított képeket. Nem fog csalódni. Október 25-ig tart nyitva egy válogatott fotókiállítás a 60 éves World Press Photo évfordulónak tiszteletére. 2015-ben az évente kiírt pályázatra 131 országból 5.692 fotóriporter küldte be képeit. A beküldött 97.912 fotó értékelésével Amszterdamban a tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött, és tizenhét nemzet negyvenkét fotográfusát díjazták nyolc kategóriában. Ezekből állt össze a kiállítás anyaga. A vándorkiállítást a világ 45 országában 100 helyszínen állítják ki, és milliók látogatják.

A Múzeum csarnokában nagy méretű tablókon állnak a képek. A rendezők tematikusan rendezték el a fotókat. A főbb kategóriák a következők: Hétköznapok; Családi szeretet; Természet; Korunk kérdései; Portrék, Sport; Vezető hírek. Egy-egy témakörben egyedi képeket és képsorozatokat állítottak ki a díjazottak közül.

A nagydíjas kép egyedi és meghökkentő: egy „meleg” férfipáros együttlétének legintimebb pillanatát ábrázolja. Az egyik legmegrázóbb kép egy angyalarcú kislány utolsó perceit rögzítette: egy vulkánkitörés okozta földcsuszamlás temette be nyakig, és nem tudták megmenteni. Egy díjazott képsorozat ugyancsak megdöbbentő: az Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülő szétszóródott maradványait fényképezte a fotós: búzamező közepén repülőgépülésbe csatolva hevern egy utas testének maradványa, egy másik utas teste egy lakóház födémét áttörve a ház hálószobájában landolt; egy-egy kupacban hevernek az utasok személyes tárgyai.

Természetesen békésebb, művészi képek is láthatók, különösen a sport és a természet kategóriában: a síugrókról, rögbizőkről, a világbajnoki serlegnek örvendező focistákról; a húsevő növényekről, a növények és állatok különös szimbiózisáról. Csak a humor hiányzik a kiállításról.

Egy külön teremben válogattak a Wold Press Photo előző 34 évének első díjas képeiből: csupa-csupa háborús kép: merényletek, főbelövés, a chilei ellenforradalom: Allende elnök halála, Koszovó, öbölháború, Angola, Libanon, Afganisztán, arab tavasz, Palesztina. Ez bizony elszomorító felsorolás.

Hasznos tanács az útra kelőknek. 7.30-kor indul a vonat Szarvasról, a Keleti-pályaudvartól a kettes metrón negyedik megálló a Kossuth tér. Itt van a Néprajzi Múzeum az Országházzal szemben. A kiállítás 10 órától nyitva. 12.10-től óránként van vonat hazafelé. Belépődíj 2100 Ft, nyugdíjasoknak 1000 Ft. Október 20-tól 23-ig kedvezményes belépők válthatók.

Néhány képet kimásoltunk a fotókiállítás prospektusából – ízelítőnek.

Díjazott képek 2015
01 Az orrszarvú mint kultikus állat
02 Bombázás után
03 Migránsok a tengeren
04 „Meleg” pillanatok (fődíj)

Archív díjazott képek
05 A szerzetes tűzhalála (1963)
06Testvérharc (Vietnam, 1968)
07 Célt tévesztett napalmbomba (Thaiföld, 1973)
08 Vulkánkitörés után (Kolumbia,1986)
09 Egyedül (Kína, Tienanmen tér, 1989)
10 Hajléktalanul

Leave a Reply

Exit mobile version