in , ,

Év- és önértékelőt tartott Földesi Zoltán

Földesi Zoltán

Elsőként Göncz Árpádról, ill. az önkormányzatiság negyedszázadáról emlékezett meg Földesi Zoltán hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, majd országos és helyi ügyekről mondta el véleményét.
A nagypolitikából a közszférában dolgozók béremelésének kérdését említette. A szocialisták 150 ezernél kevesebb bért senkinek sem adnának. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek minimum 175 ezres, az egyetemet végzetteké pedig legalább 200 ezer lenne havonta a jövedelme.

– A közalkalmazottak fizetését legalább 50 százalékkal emelni kell, és csökkenteni kell a fizetések közötti egyenlőtlenségeket, meg kell szüntetni, hogy a versenyszférában dolgozók átlagbére magasabb legyen mint a közalkalmazottak bére. Mindazonáltal pedig követeljük a versenyszférában, hogy a minimális nettó bér 100 ezer forint, a középfokú, vagy az e fölötti szakmákban 125 ezer legyen a minimális bér Magyarországon – sorolta a szocialisták követelését. Fedezetként erre 1800 milliárdot talált a költségvetési ígéretekben.

Összevetette a 25 évvel ezelőtt megalkotott önkormányzatiságot a mostanival, ami – a szavaival élve – kiürült. Rosszabb a mai önkormányzatiság, mint a tanácsrendszer, idézte Gémesi Györgyöt, hat ízben megválasztott gödöllői polgármestert, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét. Ma egy önkormányzat sikerét a kormányhoz való közelállósága jelentheti, állította a szarvasi szocialisták első embere. A jó oldala, hogy Szarvas önkormányzata fideszes, aminek alapján a lakosság elvárhatja, hogy ebben a ciklusban is sikeres legyen, tette hozzá.

2014. október 27-én alakult meg a jelenleg regnáló önkormányzat. Ennek alkalmából felidézte, mik is történtek akkor, ill. azóta. Hosszabban időzött Hodálik Pál alpolgármester személyénél, aki szerinte azóta sem tisztázta magát “a róla elhíresült mendemondák alól”. Azt tapasztalja, hogy a polgármester azóta is rendkívül bizalmatlan helyettesével szemben. Ezt a legutóbbi zárt ülésen szemtől szemben is elmondta az alpolgármesternek, ill. a testületnek. Véleménye szerint Dankó Béla országgyűlési képviselő mozgatja az ide vonatkozó személyzeti politikát a helyi Fideszben.

Nem elégedett a bizottságok munkájával, sem az esetlegesen működő stratégiai munkacsoportokkal. Szomorúan vette tudomásul, hogy 26 év után megszüntették az oktatási bizottságot, mert semmiféle ráhatása nincs az önkormányzatnak az iskolákra.

– Szarvas város nagyon jó gazdája volt az elmúlt negyed században az iskoláinak – mondta.

Saját teljesítményértékelésénél kiemelte, hogy a 20 testületi ülésen, amiből 9 rendkívüli volt, 100-szor szólt hozzá, tett fel kérdést, vagy fűzött véleményt. Az 5 szakbizottságból háromba választották be. Nagyon komolyan veszi a választóktól kapott megbízatását. Kéthetente fogadóórát tart, rendszeresen jelentkezik a sajtóban, az interneten és a Facebook-oldalán információkkal. Rendszeresen részt vesz a városi programokon, mert megtiszteltetésnek veszi, ha igényt tartanak a jelenlétére.

A következő négy év nagy felelőssége, hogy maximálisan kihasználja a lehetőségeket az EU-s pénzek lehívására a város érdekében – jelentette ki Földesi Zoltán.

– Polgármester úrral tejesen egyetértünk abban, hogy neki a városa érdekében… nagyon sokat ott kell lenni, ahol ezt a pénzt osztogatják. Szeretném elmondani, hogy Földesi Zoltánnak és a szocialistáknak nem tetszik ez a rendszer. Itt pofára mennek a dolgok! – mondta az MSZP helyi elnöke, aki sajnálatát fejezte ki azoknak a településeknek, akiknek nincs lobbistájuk a Parlamentben, így sokkal rosszabbak a helyzetük, mint nekünk, és ami így vagy úgy, de nagyon hosszú időre eldöntheti egy-egy település sorsát.

– Én szeretném azt hinni, hogy a város jól fog ebből kijönni. Ebben mindenkinek megvan a – nyilván nem egyforma – felelőssége. Nekünk együtt kell dolgoznunk azért, hogy ez az időszak sikeres legyen és akkor 2019-ben nyugodtan nézhetünk a választók szemébe, mert akkor már ez a város már nem az lesz, ami ma. Nagyon sok tervünk van, nagyon sok víziónk van, nagyon sok pályázatunk bent van. Nem fog tudni mind nyerni, de szeretném elmondani, hogy ha ezt most jól csináljuk, akkor itt egy szép, élhető város lesz, aminek reméljük, hogy itt majd a tőlünk 5 kilométerre elvezető M44-es lesz a fő karaktere. Nagy felelőssége ennek a kormányzatnak, hogy ez végre megvalósuljon, és akkor lesz itt élet 2019, 2018 és 2020 után is – zárta sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán.

Vélemény, hozzászólás?

Ismerd meg gyökereidet! – Szlovákiában jártak a trefortosok

Még mindig díszpolgár a szovjet marsall Szarvason?