in , ,

Keserédes évzáró a szentandrási kajakosoknál

Bodonyi Dóra

A szentandrási kajak-kenu sport legsikeresebb és legszomorúbb évét zárták szombaton a község kajakosai. Tragikus hirtelenséggel távozott Sinka József, Sopek az egyesület éléről, ugyanakkor az idén lett U23-as világbajnok és felnőtt világbajnoki 3. helyezett Bodonyi Dóra. Sajnos a történések sorrendje is ez volt, így Sopek már csak fentről láthatta Dóra sikereit. Emlékére Sinka József-díjat alapítottak.

– A Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő Sport Klub elnöksége úgy határozott, hogy Sinka József emlékére díjat alapít. A díjat az kaphatja meg, aki az adott naptári évben kiemelkedő sporteredményt ért el a kajak-kenu sportág hazai versenyén, hazai és nemzetközi mezőnyben. Az egyesület igazolt versenysportolója, vagy volt sportolója a díj odaítélését megelőző öt évben. Erősen kötődik a békésszentandrási kajak-kenu klubhoz, vagy egyébként a klub érdekében végzett munkája elismerésre méltó – olvasta fel az elnökség határozatát Fabó István.

A feltételeknek versenyeredményei alapján tökéletesen megfelelt Bodonyi Dóra, így az alapítás évének az első díját ő vehette át. Dóra az idén felnőtt világkupát nyert Koppenhágában K1 1000 és 5000 méteren, az U23-as világbajnokságon K1 500-on világbajnok, K4 500 méteren világbajnoki 3. lett. A felnőtt világbajnokságon k2 1000 méteren 3. helyezést ért el, ezzel jelenleg minden idők legsikeresebb szentandrási kajakosa.

Egy díj azonban még átadásra várt. Ezzel az egyesület Sinka József családjának köszönte meg azt az önzetlen, odaadó támogatást, amivel segítették Sopek munkáját.

– Sokszor elmélkedünk azon, hogy mi is a mi sportágunknak titka – kezdte hozzászólását Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára. – Én azt szoktam erre mondani, hogy az az öröklődő szellemiség, amit generációkról generációkra adunk tovább egymásnak, az a mi sikereink kulcsa. Én azt gondolom, hogy nektek könnyű helyzetetek volt ebben a klubban, hiszen ez a szellemiség, ez itt volt a mindennapjaitokban Sopek személyében. Ez a szellemiség a mi nagy értékünk. Mi is ez igazából? Ez a szellemiség a tisztességes és következetes munkát jelenti, a fair play szellemét és a közösségépítést – mondta Schmidt Gábor.

Az est hátralevő részében díjazták azokat, akik a bajnokságban pontokat szereztek az egyesületnek, így Petrovic Maja, Szekeres Tünde, Csontos Andrea, Kanti Anna, Csépai Barnabás, Szekeres Zoltán, Ficzere Ferenc, Kalmár Ádám, Szabó Kornél, a mastersek közül Bencsik Imre, Barcsik Gábor, Molnár Mátyás, Hrncsjár András, Fazekas Gábor, Nagy Károly és Tóth Tibor vehettek át elismerő serleget.

Marik Lászlóné, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesület elnöke külön is kiemelt három fiatal kajakost, a fiú 3×200 méteres kajak-kenu váltó magyar bajnok egységének tagjait, Csépai Barnabást, Ficzere Ferencet és Szekeres Zoltánt, akiket szintén serleggel jutalmazott. Méltatásában kifejezte reményét, hogy három Bodonyi Dórához hasonló eredményeket elérő fiatallal rázhat kezet.
Az est hátralevő részében a vacsora játszotta a főszerepet. Ahogy Petár még az elején elmondta, az “idén sikerült elkerülni a birkát, ez most marha lesz”.

Az évzáróra eljött még a 17-szeres maraton világbajnok, a szövetség szakmai igazgatója, Csabai Edvin, a szarvasi klub jelenlegi és korábbi elnöke, Szűcs Mihály és Dobruczky Zsolt, és a a sárkányhajósok képviseletében Reményi Péter is.

Vélemény, hozzászólás?

Ivóvízhálózat mosatás Szarvason

Bűnmegelőzési tanácsok az emlékezés napjaira