in ,

Második esély a szenvedélybetegeknek

Új szolgáltatással bővült az Ótemplomi Szeretetszolgálat. Ún. pilot, azaz kísérleti projektként nyílt meg a Szent László utca 25. szám alatt 12 rászoruló számára az a támogatott lakhatás, ami lehetőséget teremt számukra a társadalomba és a munka világába való újbóli integrációra. Az épület maga már több funkcióváltáson ment keresztül: hosszú időn keresztül általános iskolaként, később idősek otthonként, legutóbb pedig krízisközpontként működött.

– A szenvedélybetegekre sokszor jellemző, hogy a lakhatásuk nem megoldott – mondta Buda Annamária, az Országos Evangélikus Egyház Diakóniai osztályának vezetője. Ebből fakadóan rendkívül befolyásolható, kihasználható emberek, amivel sokan visszaélnek. Továbbá gyakran családi krízishelyzetek alakulnak ki a szenvedélybetegség következményeként, vagyis maga a beteg idézi elő a problémákat. Tartós megoldást kerestünk, ezért nagyon örültünk, amikor a Szociális Törvénybe nemrégiben bekerült támogatott lakhatást alkalmasnak találtuk rá, hogy ezeknek az embereknek segítségeket nyújtsunk.

Nacsa Lőrinc, az EMMI kabinetfőnök-helyettese kiemelte, a kormány öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy növeli az egyházak szerepvállalását. Ennek eredményeként a gyermekvédelemben háromszorosára, szociális területen pedig közel kétszeresére nőtt az egyházi jelenlét. A másik oldal ugyancsak folyamatosan keresi a fejlődés lehetőségét, aminek egyik állomása az október 29-én átadott újabb szolgálat.

– A segítő kezek elengedése a mi hitvallásunkhoz is hozzátartozik. Szeretnénk megtanítani az itt élőket újra járni, egyedül állni, és ehhez minden segítséget megad az intézményünk. Abban bízunk, hogy ezt követően önálló életvitelre lesznek képesek – fogalmazta meg Lázár Zsolt.

Az esperes emlékeztetett, az Ótemplomi Szeretetszolgálat hosszú ideje, 1984 óta foglalkozik szenvedélybetegekkel. Akkoriban Nobik Erzsébet lelkésznő és Dr. Sárkány Angyal doktornő kezdte el a szolgálatot, akik rendszeres imaalkalmakkal segítették az érintetteket. A ’92-ben megalakult Középhalmi Misszió és az Ótemplomi Szeretetszolgálat már alapítványi formában látja el ezt a feladatot, 2007-től pedig közösségi, később nappali ellátással bővült a szolgáltatások köre.

November 1-én összesen 12 fő költözhet be az épületbe, akik elindulhatnak a teljesebb élet felé vezető, rögös úton.

– Akkor vagyunk reálisak, ha azt mondjuk, hogy 1-2 emberben fokozatosan gondolkodhatunk – ismerte el a diakóniai osztály vezetője, arra reagálva, milyen esélyt lát a társadalomba való beilleszkedésbe. A tapasztalataink szerint, ha előbb egy védett jellegű munkaerő piaci helyzet adódik, mint pl. egy intézményen belül munkavégzés, akkor nagyobb az esély a valós életbe történő kilépésre is.

Vélemény, hozzászólás?

Győzelem az utolsó percben

Személygépkocsi elektromos kerékpárral ütközött