in ,

Gyertyagyújtás a nemzeti gyásznapon

November 4-én, a nemzeti gyász emléknapján maroknyian gyűltek össze a Millenniumi-emlékmű mellett felállított kopjafánál. 59 évvel ezelőtt, ennek a napnak a hajnalán indult meg a szovjet támadás. Kádár János Ungváron már miniszterelnökként írta alá közleményét, de 5 óra 20 perckor még Nagy Imre mondja el híres segélykiáltását a Kossuth Rádióban: “Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!”. A forradalom ettől kezdve szabadságharccá változott.

– Miután győzött a forradalom, szovjet külső beavatkozás által ezen a napon indult meg, és 2006-ban, lassan tíz éve, amikor ezt a kopjafát a kommunizmus áldozatainak emlékére állítottuk, Többen is voltak Szarvasról, akik áldozatok voltak elég sokan, ha nem csak az emberáldozatokat nézzük, hanem a vagyonelkobzásokat és padlássöpréseket. Éppen ezért gondoltuk, hogy a nemzeti gyásznapon egy egyszerű kis megemlékezést tartunk, ahogy 23-án is, ill. február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapján szoktunk megemlékezést tartani – mondta rövid megemlékezésében Samu Tamás Gergő, a szarvasi Jobbik egyik vezetője.

Ha nem is ehhez a naphoz kapcsolódóan, de ismét nehezményezte, hogy Malinovszkij marsall, aki a megszálló szovjet csapatokat vezette a második világháborúban, még mindig Szarvas díszpolgára. Kezdeményezni fogja, hogy vonják vissza, hiszen számtalan magyar elhurcolásáért, haláláért felelős.

Vélemény, hozzászólás?

Luther-emléknapnak indult, kórkép lett belőle

Ismét a székelyeseké a Székely Kupa