in , ,

A november 27-i Véradók Napjához csatlakozik két magyar cég, a Szarvasi Mozzarella Kft. és a Famíliatészta Kft.

A Magyar Vöröskereszt javaslata alapján 1988-tól november 27. a Véradók Napja Magyarországon. Idén ehhez kapcsolódva kezdeményezte a Magyar Vöröskeresztnél a véradást két magyar, Békés megyei vállalat: a Famíliatészta Kft. és a Szarvasi Mozzarella Kft. Mindkét társaság kiemelten fontosnak tartja az egészséges életmódot és a társadalmi felelősségvállalást, ezért támogatásukkal november 26-án Mezőberényben, 27-én pedig Szarvason szerveznek véradást. Több fórumon is felhívják a figyelmet a lehetőségre, hogy a véradással segítséget nyújthatunk embertársainknak és a megjelenteknek a két cég saját termékeivel hálálja meg az – akár életmentő – véradást.

Békés megyében a lakosság száma jelenleg hozzávetőlegesen 355 000 fő, azonban évről-évre, körülbelül 3 000 fővel csökken. Ezzel együtt a véradáson megjelentek, így a befejezett véradások száma is csökken. Mindezek ellenére tavaly Békés megyében a véradás az országos átlag felett volt, hisz míg az országos átlag 4,5%, addig Békés megyében az arány 6%.

„Dolgozóink közül többen rendszeres véradók, természetesen akár átszervezésekkel is, de biztosítjuk a véradásra eljutás lehetőségét munkaidőben minden munkatársunknak. Fontosnak tartjuk a példamutatást, hogy más vállalatoknak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy vegyenek részt karitatív kezdeményezésekben, illetve reméljük, termékeinkkel sikerül több embert is véradásra ösztönöznünk.” – mondta Kovács Lajos, a Famíliatészta Kft. ügyvezetője.

„Mindig nagy örömünkre szolgál, ha segíthetünk egy jó ügy érdekében. A véradás egy apró figyelmesség az egészséges emberek részéről, amely másoknak óriási segítséget jelent. Cégünk szeret segíteni, így igyekszünk minél többen részt venni a véradások alkalmával.” – nyilatkozta Rohony Miklós, a Szarvasi Mozzarella Kft. ügyvezető igazgatója.

Több dolog nehezíti a szervezést: a fiatalok nagy része más megyébe vagy országba költözik, hogy megélhetését biztosítani tudja; Békés megye elöregedő megyének számít, az emberek egészségi állapota is egyre romlik, több a beteg és egyre kevesebb a véradó; megszűntek a nagyüzemek, amelyek nagy kiszálló helyeknek számítottak; véradás után a munkavállalóknak járó 4 óra munkaidő-kedvezmény sem kötelező, már csak adható. A Magyar Vöröskereszt véleménye szerint, ahhoz, hogy stagnáljon vagy növekedjen a véradók száma, talán nagyobb társadalmi elismerésre lenne szükség, nem pénzre, hanem bizonyos egészségügyi vagy egyéb kedvezményekre.

„A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete köszöni a Famíliatészta Kft. és a Szarvasi Mozzarella Kft. önzetlen támogatását, mert a másik emberért való élés, a közösségért való tenni akarás mind benne van a
véradásban. Köszönjük, hogy segítik a munkánkat, hogy biztosítani tudjuk a beteg embertársaink részére a gyógyulás lehetőségét.” – mondta Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója, majd hozzátette, hogy a véradás olyan cselekedet mindennapjainkban, mely csendes hozzájárulása a társadalmi felelősségvállalásnak.

Fontos tudnivalók a véradásról:
– véradó lehet az a személy, aki egészségesnek érzi magát, 18-65 év közötti és legalább 50 kg testsúlyú,
– a nők 365 napon belül négyszer, míg a férfiak ötször adhatnak vért,
– két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie,
– fontos, hogy véradás előtt étkezzenek és igyanak bőségesen,
– vért adni jó, mert amellett, hogy megmenthet 3 életet, egyben szűrővizsgálat is.

A Békés megyei véradások időpontjai és helyszínei:
• 2015. november 26., 8:00-11:00: Mezőberény, Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
• 2015. november 27., 8:00-12:00: Szarvas, Cervinus Teátrum
• 2015. november 25., Mezőberény, Szarvas

Acélmagnóliák: Hat lenyűgöző színésznő egy színpadon

Nyílt nap a Vajdában